Jo 90-luvun puolella alkunsa saanut Gran Turismo on pelisarjana ollut ikään kuin paikoilleen jähmettynyt jo pitkään, sillä huippupelit kuten Project Cars ja Forza Motorsport ovat ansaitusti varastaneet kaiken huomion. Pelikonsoleilla kun ei edelleenkään ole liikaa simulaattoreita saati realismilla maustettuja autopelejä.

Syksyllä julkaistava Gran Turismo Sport pyrkii muuttamaan tilanteen. Näin siitäkin huolimatta, että sen edeltävät osat ovat olleet joko suoranaisia pettymyksiä tai korkeintaan kevyesti uudistuneita lämmittelyjä.

Kokeilimme alkukesästä Gran Turismo Sportin suljettua beetaversiota, ja ensivaikutelmat lupaavat hyvää. Sääli vaan, että mitään mullistavaa ei ole tulossa, vaan kyse on edelleen vanhasta ja tutusta ”Nismosta”.

Luvassa on yllin kyllin aitoja autoja, virallisia kilparatoja ja tiettyä Gran Turismolle ominaista japanilaista tunnelmaa, jota ei löydä Forza Motorsportista. Parasta uutuudessa lienee silti se, että nettipelaaminen toimii ilman lieveilmiöitä, kunhan yhteys on tasalaatuinen ja viive pysyy maltillisena. Esimerkiksi ailahtelevalla 4g-yhteydellä ei välttämättä pysty kilpailemaan kärkisijoista.

Gran Turismo Sport keskittyy nettikisaamiseen, joten yksinpeliä varten sitä ei kannata hankkia – ellei ole sarjan vankkumaton fani.

Fysiikkamallinnus ja ajettavuus ovat muutaman kisan perusteella kunnossa, ainakin Logitech G29 -rattiohjaimella ja jopa perinteisellä peliohjaimella. Tärinäpalaute vaikuttaa luontevalta, koska rattiohjauksesta erottaa nyansseja, ja perusasioissa kuten painonsiirtymissä tai renkaiden pidon aistimisessa ei ole moitittavaa. Pyöristetty ja anteeksiantava ajotuntuma on siinä määrin todenmukainen, että mitään isompia ongelmia ei ainakaan betan perusteella tarvitse pelätä.

Teknisesti ennakkoversio vaikutti niin ikään valmiilta: kuvanopeus pysyy sulavana, valaistusefektit luovat näkymistä aiempaa todentuntuisempia ja sarjan aiempien osien helmasynti – ponneton äänimaailma – on ottanut askeleen parempaan suuntaan. Täysin dynaamiset sääolosuhteet loistavat poissaolollaan, mutta onneksi mitään muuta olennaista ei puutu.

Niinpä valmiilta julkaisuversiolta on lupa odottaa ainakin pitkää ikää ja myös teknistä ylivertaisuutta, koska Gran Turismo Sport näyttää ja tuntuu huimasti paremmalta kuin PlayStation 3:lle julkaistu edeltäjänsä. Se kestää vertailun myös Xbox One -pelikonsolin Forza Motorsportiin nähden, mutta vasta julkaisuversio paljastaa, riittävätkö eväät yhtään tuota pidemmälle.

Pelistä julkaistaan useita eri hintaisia versioita, jotka ovat ennakkotilattavissa PlayStationin verkkokaupasta.