Monet nykyaikaiset digikamerat ovat kooltaan miltei taskukokoisia. Silti vain harvat ovat niin pieniä, että niitä viitsii pitää aina mukana. Vanhan sanonnan mukaan huonoin valokuva on kuitenkin se, joka on jäänyt kokonaan ottamatta.

Casio Exilim EX-S2

Fujifilm Finepix F402

Sony Cyber-shot U20

Laadultaan hieman vaatimattomammastakin valokuvasta on usein hyötyä. Tällainen tärkeä kuva voi olla esimerkiksi muisto, luonnos tai jokin havainto. Vertailumme kolme poikkeuksellisen pientä ja helppokäyttöistä digikameraa ovatkin omiaan juuri visuaalisena muistikirjana. Kameroiden yylikäs muotoilu ja houkutteleva ulkonäkö herättää uteliaisuutta myös niissä, joita kamerat eivät yleensä kiinnosta lainkaan. Kaikki kolme ovat todella pieniä, ja luottokortin kokoinen Casio on vain 10–15 mm ohut. Fujifilmin mitat ovat 68 x 75 x 23 mm ja Sonyn 85 x 38 x 29 mm.

Perusominaisuudet ovat suunnilleen samanlaiset. Kussakin kamerassa on kahden megapikselin kuvakenno ja kiinteäpolttovälinen objektiivi. Sonyn objektiivin valovoima on F: 2,8 ja kahden muun hieman alhaisempi, eli F: 3,2.

Vaikka kameroiden ominaisuudet ovat melko rajalliset, kuviin voi silti valita useita eri tarkkuuksia. Eniten niitä tarjoaa Casio, kolme tarkkuutta ja niiden ohella kolme pakkaustasoa, eli vaihtoehtoja on yllin kyllin. Fujifilm antaa mahdollisuuden valita täyden kahden megapikselin tarkkuuden lisäksi myös kaksi alhaisempaa tarkkuutta. Lisäksi kuvatiedoston voi tallentaa interpoloituna neljän megapikselin kokoiseksi. Sonysta voi valita kolme tallennusvaihtoehtoa. Täyden 1 632 x 1 224 kuvapisteen ohella käytössä on 640 x 480 kuvapisteen VGA-tarkkuus sekä sama tarkkuus nopeiden kuvasarjojen tallennukseen.

Vertailun kamerat ovat kaikki kätevän kokoisia ja juuri niin helppokäyttöisiä, että ne myös saa kuvausvalmiiksi sangen lyhyessä ajassa. Litteä ja pienikokoinen Casio on joukon houkuttelevimman oloinen laite, mutta siitä puuttuvat lähikuvausominaisuudet, mikä rajoittaa käyttöä yllättävän paljon. Jos kamerassa olisi edes erikseen kytkettävä lähikuvausasetus, lopputulos olisi tasapainoisempi ja monipuolisempi. Muita vankemman oloinen Fujifilm on valokuvausmielessä joukon kiinnostavin ja samalla paras laite. Kuvanlaatu on parempi kuin muissa, ja ominaisuudet riittävät muistiinpanojen taltioinnin lisäksi myös hieman haastavampaan valokuvaamiseen. Nyrkkiin mahtuva Sony on sekin mainio laite. Ominaisuudet ja kuvanlaatu ovat sangen tyydyttävät ja käyttö ihastuttavan helppoa. Piskuinen ja hieman kontrastiltaan vaatimaton nestekide-etsin on kameran heikko kohta. Niukassa valossa tai varjossa kuvattaessa ruudusta vielä erottaa kohteen ja rajauksen, mutta kirkkaassa auringonpaisteessa rajaaminen menee miltei arvailuksi.

(Tiivistelmä Jukka Tikkasen artikkelista TM 6/03, s. 56-60)