Amatöörikuntoilijan vaatimukset eivät ole kohtuuttomia. Älypuhelin hihakoteloon, napit korville, Spotify soimaan ja ei kun menoksi. Musiikki antaa lisävirtaa niin lenkkeilyyn, sauvoin kepitettyyn mäkitreeniin kuin pidemmille hiihtolenkeille.

Sääli vaan, että näin syksyisin lisävirtaa tarvittaisiin mitä ilmeisimmin myös iPhoneen ja etenkin siinä tapauksessa, jos kyseessä on iPhone SE.

Se kun tuppaa hyytymään hihakotelossa jo +1 celsiusasteen tuntumassa. Kokemusta on. Hyväkuntoiseksi tiedetty akku jaksaa näet vähän yli puolisen tuntia, minkä jälkeen ongelmat alkavat.

”Ongelma ei ole vain Applen, sillä vastaavaa tekniikkaa hyödynnetään myös muiden valmistajien puhelimissa.”

Yleensä toisto katkeaa äkillisesti ja akku on yhtäkkiä punaisella. Pian tuon jälkeen iPhone SE sammahtaa, eikä oikein mitään ole enää tehtävissä.

(Lue Tekniikan Maailman vertailu älypuhelinten pakkaskestävyydestä.)

Tosiasia on, että langattomasti mobiiliverkosta suoratoistettu musiikki syö akkua etenkin huonossa kentässä. Kylmemmissä olosuhteissa iPhonen sisältämä suojapiiri pyrkii vielä herkästi varjelemaan litiumakkua, mikä pahentaa asiaa.

Applen virallinen kanta asiaan menee seuraavasti:

Käytä iOS-laitetta 0…35 ºC:n lämpötilassa. Matala tai korkea lämpötila saattaa muuttaa laitteen toimintaa, kun se yrittää säätää lämpötilaansa. iOS-laitteen käyttö normaalia käyttölämpötilaa kylmemmässä lämpötilassa saattaa lyhentää akun kestoa tilapäisesti, ja laite saattaa sammua. Akun kesto palaa ennalleen, kun laite on taas korkeammassa lämpötilassa.”

Ihme juttu, että ainakin osa vanhemmista iPhoneista toimi kylmässä paremmin, vaikka Applen ilmoittama käyttölämpötila-alue (0-35 celsiusastetta) on säilynyt ennallaan. Esimerkiksi iPhone 4S jaksoi pikkupakkasillakin ongelmitta noin tunnin verran, vaikka lenkin jälkeen näyttö oli toki kohmeessa.

Mitähän lienee tapahtunut ensimmäisten ja nykyisten laitesukupolvien välillä? Ilmeisesti akku ja muu tekniikka on nykyisin vain ”eri tavalla mitoitettu”.

Oli miten oli, älypuhelinta ei voi aina jemmata esimerkiksi povitaskuun, jotta se pysyisi lämpimänä. Moinen onnistuu talvella hiihdettäessä, kun vaatetta on enemmän päällä, mutta syksyllä lenkkeillessä ei niinkään.

”Toimivuus paukkupakkasilla on toki liikaa pyydetty, mutta eihän tämä ihan näinkään saisi mennä.”

Kaikki kuntoilijat sitä paitsi tietävät, että älypuhelin tulee saada pois tieltä mutta sopivaan paikkaan, jossa se pysyy paitsi täysin liikkumatta, mutta on mielellään myös käytettävissä. Eipä siis ole hihakotelon voittanutta.

Niinpä on harmillista, ettei Apple valmista vähänkään vaativampiin olosuhteisiin suunniteltua iPhonea, saati nyt ilmoita alinta käyttölämpötilaa totuudenmukaisemmin.

Muuten moitteetta toimivaa iPhone SE:tä ei nimittäin mitenkään raaskisi vaihtaa pelkästään tämän takia.

Ehkäpä pomminvarma ratkaisu olisikin kaivaa kaapin perukoilta wanha iPod Shuffle taas esiin, unohtaa Spotifyn kaltaiset hömpötykset ja palata takaisin iloiselle 2000-luvun alkupuolelle!

Aikanaan tuo legendaarinen näytötön musiikkisoitin jaksoi takin ulkotaskussa ja paukkupakkasillakin sen puolitoista tuntia, mitä nyt kuulokkeiden jähmettyneet piuhat rupesivat lopussa rätisemään.

Tuttu englanninkielinen sanonta – ”They don’t make’em like they used to” – sopii siis tähän loppuun enemmän kuin hyvin.