Minulla on joskus ollut tapana esittää hyväntahtoisen ivallisia huomautuksia ihmisille, jotka ovat viime vuosina haksahtaneet ostamaan Lumia-puhelimen.

Yksi kerrallaan niissä olevat palvelut olevat lakanneet toimimasta. Sovellusvalikoima on heikko ja harvenemaan päin. Taisi tulla veikattua väärää hevosta, kun valitsi Windows Phonen Androidin tai iOS:n sijasta?

Mutta on sitä tullut itsekin veikattua väärää hevosta.

Ranteessani on reilun vuoden komeillut eräänlainen älykellojen Lumia. Tarkoitan siis Huawei Watch -älykelloa, jossa pyörii suurten toiveiden Android Wear -käyttöjärjestelmä. Ne suuret toiveet on pitänyt kuluneena vuonna haudata. Android Wear -kellon käyttämisestä tulee nykyisin samanlainen olo kuin Lumia-puhelimesta. Kaikki ovat sen hyljänneet.

Vielä pari vuotta sitten älykelloilla on valoisa tulevaisuus. Apple avasi latua omalla Apple Watchillaan. Sen rinnalle Google oli kehittänyt oman Android Wear -käyttöjärjestelmän.

Googlen ajatus oli, että laitevalmistajat marssittaisivat markkinoille monenlaisia älykelloja, joissa pyörisi älykelloille räätälöity Android Wear. Kun käyttäjien määrä kasvaa, kasvaisi myös älykelloille tarjolla olevien sovellusten määrä, mikä tekisi niistä koko ajan hyödyllisempiä. Syntyisi myös mahtava kasvun kierre!

Toisin kävi. Tänä vuonna markkinoille on tullut vain muutamia uusia Android-kelloja. Uusia sovellutuksia ei ole tullut juuri lainkaan. Google ei ole pukahtanut aikoihin Android Wearin tulevaisuudesta. Onko usko jo mennyt?

Älykellot eivät ole olleet aivan täydellinen floppi. Apple Watch on myynyt jonkin verran, ja viime vuonna tuli markkinoille uusia kiintoisia laitteita.

Tärkeimmäksi käyttötarkoitukseksi älykelloissa näyttää olevan nousemassa erilaiset fitness-ominaisuudet ja esimerkiksi unen laadun seuranta.

Oma kokemukseni on, että hyödyllisintä älypuhelimessa on ollut se, että kännykän notifikaatiot tulevat siihen. Ilmoitukset voi tarkistaa kellosta, minkä ansiosta kännykkää on tarvinnut kaivaa esille aika paljon harvemmin.

Näppärää on myös, että autoa ajaessa puhelimeen voi vastata kellon avulla ja puhua kellon kaiuttimen avulla. Se on käytännössä hands free -laite: katsetta ei tarvitse ottaa pois tiestä eikä käsiä pois ratista.

Älykellolla on kuitenkin vaikea tehdä paljon mitään muuta. Sillä voi kirjoittaa parin sanan viestejä, mutta mihinkään isompaan sisällön tuottamiseen ja katsomiseen se ei sovellu.

Ongelma on ilmeinen: kellon näyttö on liian pieni. Älykellojen ongelma on se laitevalmistajien päähänpinttymä, että sen pitäisi muistuttaa ulkoasultaan perinteistä rannekelloa. Miksi älykellosta ei voisi rohkeasti tehdä paljon isompaa?

Ehkä on kohtuutonta odottaa, että kukaan haluaa kantaa ranteessa kuuden tuuman kokoista älykelloa. Ei pitäisi kuitenkaan olla mahdotonta suunnitella ranteessa pidettävää nykyisiä älykelloja huomattavasti isompia laitteita, joita on mukava käyttää. Älylaitteen luonnollinen paikka on joka tapauksessa ihmisen ranteessa, ei taskussa.

Minulla on jo nimikin tällaiselle laitteelle: rannekännykkä. Nyt on sentään vuosi 2018. Aika on kypsä tälle idealle. Jonkun pitäisi vain toteuttaa se.