Applen tiistaina julkistama iPhone X varasti valokeilan yhtiön tuotejulkistuskimarassa.

Eikä siinä mitään: kyseessä on vähintään kelpo puhelin. On mahdollista, että ominaisuuksiensa puolesta se on kokonaisuutena myyntiin tullessaan jopa paras markkinoilla oleva älypuhelin. Ehkä se on jopa ensikuulemalta aika rasvaiselta kuulostavan 1 349 euron hintansa arvoinen.

iPhone X ei kuitenkaan ole mikään kvanttiloikka kännyköiden seuraavalle tasolle. Se on enemmän vain reilu askel eteenpäin.

Sen sijaan toinen Applen tiistain tekemä julkistus on omassa sarjassaan lähempänä kvanttiloikkaa. Nimittäin Applen älykellon uusi sukupolvi, Apple Watch Series 3.

Tiedetään, tiedetään. Älykellot ovat olleet melkoinen floppi. Applen ensimmäinen älykello oli vielä kömpelö prototyyppi, ja Googlen Android Wear -kellot eivät ole löytäneet menestystä. Android Wearin kehitys näyttää tänä vuonna jämähtäneen huolestuttavasti paikoilleen, eikä uusia sovelluksia Android Wear -älykelloihin ole kuulunut.

Älykellojen ongelma on ollut, että niillä ei ole ollut kovin selkeää käyttötarkoitusta sen lisäksi, että ne toimivat aika hyvin terveyslaitteina ja kuntomittareina. Kellot ovat usein hitaita ja kömpelöitä, ja akkukesto jättää toivomisen varaa. Rajoite on ollut myös, että älykello tarvitsee useimpiin toimintoihinsa kaverikseen Bluetooth-yhteyden päässä olevan kännykän.

Applen uudessa Apple Watch Series 3:ssa merkillepantavaa on se, että sitä voi käyttää puheluiden tekemiseen, viestien lähettämiseen ja internet-käyttöön ilman kännykkää kellossa olevan oman lte-yhteyden kanssa. (Tämä tietysti edellyttää omaa dataliittymää, mikä ei ole ilmaista.)

Apple Watch Series 3 ja AirPods-kuulokkeet

Tämän lisäksi Siri-puheohjaus ja langattomat AirPod-kuulokkeet ovat kehittyneet siinä määrin, että ne alkavat yhdessä älykellon kanssa muodostaa jo aika toimivan kokonaisuuden. Horisontissa alkaa jo häämöttää visio, että Apple Watchista voi jonain päivänä kehkeytyä seuraaja iPhonelle – ja että yleisemminkin älykelloista tulee jos ei seuraaja niin ainakin tärkeä täydentäjä älypuhelimille.

Ihmiset alkavat hiljalleen kypsyä ajatukselle, että eri laitteita voi ohjata puheohjauksella. Monien tietojen hakeminen puheohjauksella älykellosta voi olla näppärämpää kellosta kuin kaivamalla esiin puhelin.

Suuri yleisö on syttynyt hitaasti älykellojen sinänsä mahtavalle lupaukselle. Voi olla, että uusin Applenkaan älykello ei toimi käytännössä aivan niin sulavasti kuin demoissa.

Mutta jos puhutaan teknologisista loikkauksista eteenpäin, älykellojen sarjassa Applen uutuus on paljon isompi loikkaus verrattuna menneisyyteen kuin mitä iPhone X on verrattuna muihin älypuhelimiin.