Viikonloppuna sompailin taas kauppakeskuksen parkkihallissa. Hallin toisessa päässä torvi soi äänekkäästi ja kaikui hallissa pitkään.

Aikaisemmin pidin äänitorven käyttöä parkkihalleissa ylireagointina ja jopa ärsyttävänä, mutta en enää. Pari vuotta sitten tapahtui jotain, mikä muutti suhtautumiseni lopullisesti.

Oli viikonloppuruuhka samaisessa parkkihallissa. Olin lähdössä kotia kohti ostokset takakontissa. Olin juuri peruuttanut omasta pilttuustani ja kääntänyt autoni kohti ulosmenoväylää. Samassa vastakkaiselta puolelta peruutti auto ja täräytti autoni vasempaan takaoveen.

Ehdin juuri näkemään sen, että kuljettaja ei katsonut taakseen kääntymällä tai peilistä. Takaoven profiili meni mutkalle ja maalipinta tärveltyi.

Astuimme ulos autosta ja selvitimme tilanteen. Kylkeeni peruuttanut kuljettaja oli pahoillaan ja myönsi syyllisyytensä. Ajattelin tässä vaiheessa, että tilanne on tällä selvä.

Ei ollut.

Teimme molemmat selvityksen vakuutusyhtiöillemme. Myöhemmin postista kolahti kirje ja päätös oli seuraava: vahingon korvaus menee tasan 50-50. Korvauspäätöksessä luki näin: ”Katsomme kummankin ajoneuvon kuljettajan peruuttaneen autojaan ainakin osittain yhtä aikaa. Näin ollen katsomme liikennevahingon aiheutuneen molempien kuljettajien tuottamuksesta.”

Olin ihmeissäni. Autoni oli pysähtynyt, enkä olisi millään ehtinyt alta pois. Kylkeeni peruuttanut auto lähti selvästi myöhemmin liikkeelle kuin minä, ja sen kuljettajan olisi pitänyt huomata autoni. Kuitenkin auto peruutti kylkeeni – eikä esimerkiksi takapuskuriin.

Soitin vakuutusyhtiöön ja siellä virkailija totesi, että parkkihalleissa tällaiset tapaukset menevät yleensä tasan, vaikka toinen osapuoli myöntäisi syyllisyytensä.

Enpä tiennyt tuota, mutta sen jälkeen parkkihalleissa liikkuessa olen ollut jopa neuroottisen varovainen. Myöskään en enää ihmettele, miksi halleissa äänitorven liipasin on herkässä. Varmasti käytän torvea itsekin, jos samanlainen tilanne vielä toistuu.

Torven törähdys parkkihallissa kertoo minulle sen, että taas on yksi kuhmu vähemmän auton kyljessä.