Auton huoltamisen yksi ikävimpiä puolia on se, kun pitää automatkojen päätteeksi pyyhkiä ja raapia pois kuolleita hyönteisiä rekisterikilvistä ja tuulilasista.

Tai ainakin ennen oli. Nykyisin hyönteisien raapimiseen rekisterikilveistä ei juurikaan tarvitse käyttää aikaa. Ne ovat aina puhtaita.

Tämän voi selittää mielessään sillä, että autot ovat nykyisin aerodynaamisimpia kuin ennen. Sen vuoksi hyönteisetkään eivät niihin enää törmää.

Asialle on kuitenkin todennäköisesti raadollisempi selitys. Hyönteisiä ei enää törmää autojen rekisterikilpiin ja tuulilaseihin, koska hyönteisten määrä on dramaattisesti vähentynyt.

Keskiviikkona julkaistun tutkimuksen mukaan hyönteisten määrä Saksassa on vähentynyt 76 prosentilla viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan aikana. Tutkimus on julkaistu Plos One -julkaisussa.

Tutkimuksessa on kerätty tietoa saksalaisilta luonnonsuojelualueilta. Työ perustuu hyönteisnäytteisiin, joita on kerätty vuoden 1989 jälkeen viime vuoteen asti. Kun tutkijat analysoivat hyönteisansoihin jääneiden hyönteisten painoa, siinä havaittiin keskimäärin 76 prosentin lasku 27 vuoden aikana. Kesällä hyönteisten määrä oli laskenut vielä enemmän, 82 prosenttia.

Tämä on erittäin hälyttävä uutinen. Kukaan ei pahastuisi, jos hyttyset pistelisivät ihmisiä kesäisin vähemmän, mutta hyönteisillä on tärkeä rooli ekosysteemin ylläpidossa. Jos pölyttäjät kuolevat, se tietää isoja ongelmia ruoantuotantoon. Lisäksi hyönteiset ovat tärkeässä roolissa ravintoketjussa: moni isompi eläin käyttää niitä ruokanaan. Ei ole vaikea päätellä, että jos hyönteisten määrä romahtaa, se näkyy pian isompien eläinten määrässä.

Hyönteiset eivät ole erityisen karismaattisia eläimiä. Osittain siksi niitä on tutkittu suhteellisen vähän. On arvioitu, että vasta joka viides hyönteislaji on ylipäätään tunnistettu.

Uusin saksalaistutkimus on tietysti otokseltaan suhteellisen pieni. Se kertoo tilanteesta vain Saksassa. Mutta sama trendi näkyy muissakin tutkimuksissa viime vuosikymmenien aikana. Hyönteisten määrä vähenee.

Tämä kannattaa muistaa seuraavan kerran, kun ihastelee puhdasta rekisterikilpeään. Se ei ole viesti siitä, että auto on erityisen aerodynaaminen. Se on viesti siitä, että luonnossa on meneillään vakava kriisi.