Olen päässyt – tai ehkä paremmin joutunut – parhaillaan työn alla olevan Tekniikan Maailman autokameratestin yhteydessä asentamaan testilaitteita tuulilasiin ja kamppaillut samalla johtojen ja liitäntöjen kanssa.

Tuulilasiin asennettavat lisälaitteet pitää ohjeistuksen mukaisesti sijoittaa niin, etteivät ne häiritse kuljettajan näkökenttää. Taustapeilin takaa löytyy lähes ainoa oikea paikka autokameralle.

Tuulilasin yläreunassa sijaitsevalle kameralle sähkö on tuotava keskikonsolista olevasta tupakansytytinliitännästä johdolla pitkin tuulilasin reunaa, kun paras paikka sähköpistokkeelle olisi peilissä tai tuulilasin etureunassa sijaitsevassa kattovalossa. Tupakansytytinliittimen voisi vaihtaa samalla paremmin tehtävään sopivaan.

Iso ja kolho tupakansytytinliitäntä on jäänne menneestä maailmasta eikä oikein sovellu nykyisten elektronisten laitteiden 12 voltin sähköliitännäksi. Vaikka nykyautoihin on tullut elektroniikkalaitteiden yleistyessä monenlaisia lataavia usb-liittimiä ja kännykän langattomia latausalustoja, monet lisälaitteet tarvitsevat silti sitä oikeaa ja tehokasta akkusähköä.

Tupakansytytinliittimen iso koko ei johdu siirrettävästä suuresta sähkötehosta, vaan se on peräisin sytyttimen pistokeosassa olevan hehkuvan langan ja sen suoja-alueen vaatimasta tilasta. Ulkoisesti liitin ja pyöreä vastake ovat massiivisia, mutta virtaa tupakansytytinliitännästä ei silti tule muutamaa kymmentä ampeeria enemmän. Turhan isokokoinen liitin näin pienen sähkötehon siirtämiseen. Pieni ja kätevämpi liitin riittäisi samaan tehtävään.

Vaihtoehtoja erilaisille liittimille on runsaasti. Lukkiutuva pistoke olisi todella luksusta. Tarvitaan vain yhteispäätös autonvalmistajilta.

Monessa autossa tupakansytytinliitäntä on sijoitettu nimensä mukaisesti aivan tuhkakupin viereen tai jopa sen yhteyteen. Ahtaassa paikassa liittimen pitää olla oikean muotoinen pysyäkseen luotettavasti paikalleen.

Joten jos 12 voltin sähköliitäntä suunnitellaan nyt uudestaan, samalla voisi liitäntäpisteitä lisätä auton kojelaudan eri puolille sekä myös tuulilasin yläreunaan.