Applen pääjohtaja Tim Cook kertoi hiljattain The Sydney Morning Heraldlehdelle, ettei usko yhden käyttöjärjestelmän vesittämiseen toisen kustannuksella.

”Jos kaksi käyttöjärjestelmää yhdistettäisiin, tuloksena olisi kompromisseja”, toteaa Cook.

Mutta ei kai kukaan usko, että kahta käyttöjärjestelmää edes voitaisiin noin vain sulauttaa toisiinsa? Muutos vaatii aikaa, ja se toteutuu hiljalleen useassa vaiheessa.

Apple haluaa pitää kaikki langat käsissään.

Ensinnäkin, Apple taitaa jo tehdä töitä sen eteen, että iOS-sovellukset saataisiin aluksi toimimaan macOS-käyttöjärjestelmässä. Niin sanotusta Marzipan-projektista on liikkunut siinä määrin huhuja ja paljastuksia, että asiassa on todennäköisesti perää.

Lisäksi Tim Cook käytännössä vain torppasi ajatuksen nykyisten ohjelmistoalustojen yhdistämisestä, mutta haastattelussa ei mainittu mahdollisia muita tekijöitä, jotka liittyvät olennaisesti asiaan.

Vaikka iOS ja macOS ovat jo vuosikausia lähentyneet toisiaan niin ominaisuuksiensa kuin teknisen toteutuksensa suhteen, puhutaan kuitenkin yhä täysin erilaisista käyttöjärjestelmistä. Mutta tämä pätee vain siinä tapauksessa, että Mac-tietokoneissa hyödynnettäisiin jatkossakin Intelin valmistamaa teknologiaa.

Täysin uusi käyttöjärjestelmä ei ole pelkkää ajatusleikkiä.

Mikäli Apple siirtyisi tietokoneissaan omaan piiritekniikkaan – kuten viimeaikaiset paljastukset vahvasti vihjaavat – erilliset iOS- ja macOS-käyttöjärjestelmät tulevat vääjäämättä tiensä päähän. Ja silloin jopa täysin uusi käyttöjärjestelmä olisikin yhtäkkiä ajankohtainen, tai sitten macOS hiipuu hiljalleen takavasemmalle.

Applella olisi joka tapauksessa läjäpäin resursseja kehittää vaikka kolmea käyttöjärjestelmäprojektia päällekkäin, eikä kukaan ulkopuolinen tietäisi asiasta, ennen kuin hyvin lähellä esittelyä.

Miksi siis ylläpitää kahta erillistä ja erilaista käyttöjärjestelmää laitteille, joissa on käytännössä samat sisuskalut? Mitä järkeä on valmistaa tietokoneita ulkopuolelta hankitulla tekniikalla, jos samaan tai parempaan pystyisi omin avuin?

Nuo kaksi kysymystä ovat isossa kuvassa tavallaan sekä muna että kana.

Kysymys on enää lähinnä siitä, milloin tulevasta siirtymästä saadaan ensimmäiset viralliset merkit, sillä toistaiseksi kyse on spekulaatioista.