Talvisaikaan jo pikkupakkanen näyttää hyydyttävän nykykännykän totaalisesti. Mitä teknisesti hienompi peli, sitä huonommin se tuntuu sietävän kylmää. Normaalilla hiihtoretkellä hetken pakollinen some- tai puhelupaussi vain harmittaa, mutta hädän hetkellä kyse voi olla elämästä ja kuolemasta.

Akkua on kyllä jäljellä hyytyneessä puhelimessa, mutta perhanan valmistajat ovat laittaneet akkuun suojapiirin ja virittäneet suojatoiminnon omalta kannalta edulliseen pakkaslukemaan. Mitä alhaisemmaksi asetetaan pakkassuoja, sen vähemmän on odotettavissa takuukorjauksia ja akunvaihtoja.

Pakkaskelit ovat myrkkyä kännykän akulle. Akku hyytyy yllättävän helposti jo varsin miedossa pakkasessa. Varaustila hiipuu nopeasti, jos kännykkä on unohtunut pitemmäksi aikaa takin ulkotaskuun tai pilkkireppuun. Puhelin ei suostu käynnistymään tai laite sammuu heti käynnistettäessä.

Litiumakku ei pidä pakkasesta – tai paremminkin akusta ei saa kunnolla sähköä kylmänä. Akun virtaa tuottava kemiallinen reaktio hyytyy, mikä aiheuttaa kännykän nuukahtamisen.

Hiihtoretkelle suunnistava voi toki itsekin vaikuttaa kännykän toimintavarmuuteen. Pakkaskeleillä laite kannattaa laittaa suosiolla takin sisätaskuun kehon lämpötilaan ja ottaa mukaan taskuun lisävirtaa tarjoava akkupaketti.

Kaikesta huolimatta kännykkävalmistajat pitäisi velvoittaa laittamaan laitteisiinsa hätävirtatoiminnon, jolla kännykän saa päälle vaikka väkisin. Akun loppuhöyryillä pitää päästä soittamaan se mahdollisesti pelastava hätäpuhelu.