On liikkuvan ihmisen lottovoitto asua Helsingin ydinalueella: välimatkat ovat lyhyitä ja paikasta toiseen pääsee vaivattomasti  linja-autolla, junalla, raitiovaunulla, metrolla, polkupyörällä, veneellä tai kävellen.

Vaikuttaa myös siltä, että kaupunkipyörät ovat vihdoin lunastaneet paikkansa kaupunkilaisten peruskulkuvälineenä – ainakin poutakelillä.

Harmi sinänsä, että etenkin joukkoliikenteen mukavuusalueen liikkumiskupla poksahtaa melko lyhyen säteen sisällä. Matka naapurikuntiin kulkuneuvon vaihtoineen kestää usein kaksin tai kolmin verroin sen, mitä autolla. Ei siis ole ihme, että niin monen vantaalaisen ja espoolaisen rivitalo-asujan parkkiruuduissa seisoo kaksi autoa.

Itse asiassa yksityisautoilu on pääkaupunkiseudulla sen kipukohdista ja problematiikasta huolimatta melko vaivatonta. Sisääntuloväylien ruuhkat ovat toki monille jokapäiväistä hermojarepivää todellisuutta, mutta mittakaavavertailussa Keski-Euroopan metropolien kanssa jäämme auttamatta onneksi kauas kärjestä.

Jopa kehäteiden ylinopeuskameroiden kanssa oppii elämään, kun laajentaa katsomustaan.

Juhannus tarjoaa mainion mahdollisuuden liikkumisinfrastruktuurin toisen ääripään havainnointiin. Vuokramökkini paikkakunnalla nimittäin sattuu ja tapahtuu joka vuosi.

Pari paikkakuntalaisten ja myös meidän kesävieraiden liikkumiseen vaikuttavaa esimerkkiä mainitakseni kylän ainoa ruokakauppa lopetti ja ”lähi”apteekki siirtyi 30 kilometrin päähän.

Joukkoliikenteestä ei ole vuosiin näkynyt vilahdustakaan, mutta kuultu sentään on: kyläkaupan kadottua autottomille järjestettiin kerran päivässä bussikuljetus ostoksille.

Liikkumisen vapautta oppii arvostamaan ihan eri tavalla, kun sitä syystä tai toisesta rajoitetaan. Tunteet ovat täysin ymmärrettävästi pinnassa valvontaan perustuvien liikennevisioiden, metron tai tiestön rapautumisen tiimoilta käytävissä keskusteluissa.

Täytyykin toivoa taloudellisten ja poliittisten näkemysten ristipaineissa sompaileville liikennepäättäjille malttia ja tervettä maalaisjärkeä, jotta tulevaisuudessa suomalaisilla olisi entistä enemmän varaa valita miten ja millä kulkevat.