Näppäimistön seuranta on jo ikivanha juttu. Sitähän ovat viime aikoina testailleet Microsoft ja Hewlett-Packard, varmaan muutkin.

Lisäksi ainakin älykaiuttimen mikrofoni salakuuntelee, kannettavan verkkokamera salakuvaa, verkkopalvelut profiloivat ja älypuhelimet sinetöivät pahaenteisen kokonaisuuden.

Vaan kuka meitä kaikkeuden keskipisteitä vakoileekaan, ja ennen kaikkea, oi miksi?

SUURVALTOJEN EPÄILYTTÄVÄT virastot, avaruusoliot, Pohjois-Korea, älykäs suunnittelija, seinänaapuri vai mikä tai kuka, unohtuiko nyt joku?

Yli-innokkaiden hakkereiden kokeilut ovat vain osa totuutta, eikä edes ihmiselle ominainen ahneus selitä kaikkea.

Ainakaan laitevalmistajilla ei luulisi olevan halua vaarantaa liiketoimintaansa kyseenalaisella julkisuudella, elleivät mokomat ole edellä mainittujen pahantekijöiden talutusnuorassa. Taitavatpa ollakin.

Terrorismin vastainen sota tuleekin jo heti seuraavana mieleen, koska sen nimissä puuhaillaan tunnetusti kaikenlaista.

Kenties käynnissä on sittenkin maailmanlaajuinen salaliitto, jonka tarkoituksena on orjuuttaa nykyihminen ja luoda kasvottomien mahtimiesten (ja -naisten) havittelema uusi maailmanjärjestys! Maapallon kannalta moinen juoni olisi todennäköisesti tarpeen, mutta juuri siksi se vaikuttaa niin kovin epätodennäköiseltä.

Voisiko siis olla pienen pieni, miltei mitättömän pikkuruisen teoreettinen mahdollisuus siihen, että viime aikojen vakoiluskandaaleissa – tai edes osassa niistä – olisikin kyse vain inhimillisistä erehdyksistä ja kiireestä?

JUPAKOITA ON TOKI RIITTÄNYT, ehkä liikaakin, mutta tekevälle sattuu.

Julkaisutahti kiihtyy ja vaatimukset kasvavat. Tekniikka ohjelmistoineen monimutkaistuu koko ajan, jolloin virheiden todennäköisyys on suurempi. Lisäksi markkinat ylireagoivat joka toinen tiistai. Niinpä kaikki joutuvat tekemään entistä enemmän töitä, koska pankki haluaa korkonsa.

Ei, ei ja ei! Tuokaan teoria ei missään nimessä voi pitää paikkaansa, koska tekoäly on jo tehnyt meistä kaikista niin paljon tehokkaampia.

Että onneksi tämäkin tuli nyt selvitettyä.

Ilmeisesti siis Microsoft ja HP kavereineen haluavat vaan ihan piruuttaan vakoilla meitä niska- ja selkävaivaisia länsimaalaisia älylaitteidemme äärellä, ja tuottaa siitä sitten esimerkiksi tuoretta formaattia Netflixiin.

TOINEN TUOTANTOKAUSIKIN on kuulemma jo suunnitteilla, uusina yhteistyökumppaneina tietenkin Apple ja Google.