Älypuhelimen lippulaivamallin hankinta on usein silkka haluamiskysymys, koska liki vastaavaa tekniikkaa saa vuoden kuluttua selvästi edullisemmin. Viimeistään loppuvuonna myyntiin tuleva iPhone on tuskin mikään poikkeus, vaikka se kuinka on iPhonen 10-vuotisjuhlavuoden erikoismalli ja ties mitä.

Etenkin kun iPhone 8:sta tai X:stä ”tiedetään” ennakolta jo miltei kaikki mahdollinen, ellei Apple ole sitten jollain ihmeen kaupalla onnistunut salaamaan jotain.

Luvassa lienee jälleen kerran enemmän suorituskykyä, kuinkas muuten. Langaton lataus erikseen myytävine telakoineen ei olisi yllätys. Reunukseton näyttö, totta kai. Olisiko uutuus jopa pöly- ja vesitiivis? Ei siinä vielä kaikki.

Tulossa on parempaa kuvanlaatua ja pimeässä(kin) toimivaa kasvojentunnistustekniikkaa. Eikä pidä unohtaa oled-näyttötekniikan mahdollistamaa pyöreämpää muotoilua, mikä sekin on taas vaiheeksi ihan uusi juttu.

No, hieno tekniikkapläjäys on joka tapauksessa tiedossa, ei siinä mitään.

Mutta olipa uudessa iPhonessa sitten mitkä 3d-sivukamerat ja 4d-anturit hyvänsä – aitoa tähtipölyviimeistelyä myöten – kyse on jälleen kerran vain älypuhelimesta, jonka näytöllä pyörivät kuta kuinkin ne samat appsit kuin ennenkin. Ja kun uutuudesta pyydetään kuitenkin mitä ilmeisimmin ainakin tuhat euroa ja lisävarusteet vielä päälle, jokavuotinen vouhotus tuttuine vaiheineen saattaa jo kyllästyttää.

Nimittäin jotenkin näin se taas menee: pian julkaisun jälkeen iPhonen lasipinnoitteesta, näytöstä tai maalipinnan viimeistelystä paljastuu ikäviä piirteitä. Syntyy kohu tai kaksi.

Tai ehkä akku ei kestäkään kuin pari päivää, saati kipinöi jonkun lötköhousun takataskussa. Kenties kuuluvuudessa ilmenee ongelmia, ensimmäiset ohjelmistopäivitykset jumiuttavat laitteita ja niin edelleen.

Miten vain, lakimiehillä riittää töitä ja Apple ilmoittaa vaihtavansa laitteita uusiin. Kohu laantuu.

Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun ”harvinaiset yksittäistapaukset” on saatu pois päiväjärjestyksestä, kilpaileva valmistaja tuo oman, paremman lippulaivamallinsa myyntiin. Uusi vouhotus on jälleen valmis alkamaan.