Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) hankkeet eivät viime aikoina ole olleet myötätuulessa. Ensin kaatui farssin puolelle lipsahtanut esitys liikenneverkkoyhtiöstä. Sitten liikenne- ja viestintäministeriö perui esityksen saariston yhteysmaksuista. Bernerillä on omat päänsärkynsä edelleen Finavia-sotkun kanssa.

Tällä viikolla liikenne- ja viestintäministeriöltä tuli kuitenkin myös jotain hyvää kerrottavaa, peräti 453 sivun edestä.

Kyse on nimittäin esityksestä uudeksi tieliikennelaiksi. Ministeriön pitkään viilaama lakiesitys lähti tällä viikolla lausuntokierrokselle.

Tieliikennelainsäädännön uudistus käynnistyi liikenne- ja viestintäministeriön johdolla jo vuonna 2013. Valmisteluun on osallistunut eri ministeriöiden ja viranomaisten lisäksi liikennealan kansalaisjärjestöt ja yhdistykset.

Vastoin kuin liikenneverkkoselvitys, tätä on valmisteltu erittäin suurella huolella. Syytä onkin: Nykyisin voimassa oleva laki on vuodelta 1981 ja sitä täydentävät lukuisat asetukset eri vuosilta. Se ei ole erityisen virtaviivainen tai tulevaisuuteen katsova.

Uusi tieliikennelaki lyö pöytään pitkän, pitkän listan uudistuksia. Joitakin konkreettisia muutoksia ovat muun muassa uudet liikennemerkit, mahdollisuus pysäköidä auto tien vasempaan reunaan ja sulkuviivojen värin muuttaminen valkoiseksi.

Yksi pieni mutta symbolisesti tärkeä on muutos, jossa suurituloisten ylinopeussakkojen määrää leikataan niin, etteivät ne ole riippuvaisia tuloista.

On kiintoisaa huomata, että lakiesityksestä ei ole noussut julkisuudessa minkäänlaista porua. Kukaan ei ole bongannut sieltä ainakaan toistaiseksi mitään älytöntä tai typerää.

Miksi olisikaan? Muutokset ovat pääsääntöisesti fiksumpaan suuntaan. Ne katsovat tulevaisuuteen ja purkavat joitakin tarpeettomia säännöksiä, kuten suosituksen pyöräilykypärän käytöstä.

Voisiko todella olla näin, että tällä kertaa liikenne- ja viestintäministeriöstä tuli ulos kerralla priimaa? Jäämme odottamaan lausuntokierroksen satoa. Täytyyhän jonkun löytää tästä jokin huutava vääryys – kuten että taksikuskeille tulee turvavyöpakko!