Totuus somepalvelun oikeasta luonteesta on paljastettu, ja samalla sokea luottamus somepalveluissa vallitsevaan yksityisyyden suojaan on toivottavasti lopullisesti menetetty. Facebook joutui tällä viikolla julkisesti myöntämään, että jopa henkilökohtaisia viestejä käydään läpi, tutkitaan ja käytetään ties minkälaisiin manipulointitemppuihin.

Some on vienyt monet syvälle palvelun syövereihin ja vanginnut osan käyttäjistä huumeen tavoin. Some on monelle menestyksen mitta, varsinkin jos somettajat saavat peukutuksia ja heidän tekemisiä seurataan. Mitä enemmän sinulla on somessa “ystäviä”, sitä suurempi osoitus se tuntuu olevan yleisestä hyväksynnästä.

Kukapa ei haluaisi olla hyväksytty yhteisön jäsen, keinolla millä hyvänsä. Lapsiin ja nuoriin tämä tarve osuu varmasti kipeämmin kuin vanhempiin, mutta kyllä tuo sama tarve on meillä hiukka vanhemmillakin.

Tietokoneella some pysyi jollain tavalla hallinnassa, sillä harva pysyi istumaan koko päivää koneen ääressä. Somen kaikkivoipaisuuden mahdollisti kännykkä, joka toi palvelun teknisesti kaikkialle ja jatkuvasti läsnä olevaksi. Tosikäyttäjälle hetki ilman someyhteyttä aiheuttaa ahdistusta ja riippuvuusoireita. Kännykkää näplätään heti aamuvarhaisesta aina viimeiseen silmäykseen ennen uneen vaipumista. Mikään tapahtuma ei saa jäädä havaitsematta – kuka peukutti minua juuri nyt.

Toivotaan, että nämä somepaljastukset herättäisivät pahasti somekoukussa olevat huomaamaan helposti koukuttavan palvelun narsistisen harhan. Nyt viimeistään olisi aika miettiä, kuinka paljon moiseen harrastukseen kannattaa elämästään uhrata.

Ehkä somen kulta-ajat alkavat hiipua Facebook-tietojen massiivisen kaupitteluskandaalin vuoksi. Ehkäpä kohta osataan taas keskustella ystävien ja perheenjäsenten kanssa ihan kasvotusten. Ja toivottavasti keskustelijat katsovat toisiaan silmiin, eivätkä erehdy tuijottamaan enemmän kännyköidensä näyttöjä.

Tällä hetkellä kun se kiihkein keskustelukumppani tuntuu aina oleva oma kännykkä – olit sitten työpalaverissa tai koti-illallisella.