Yli tonnin hintaiset kännykkäuutuudet tuovat lähinnä vain statusta.

Olisiko järkiostos yli tonnin huippukännykkää haluavalle muutaman satasen halvempi rinnakkaismalli?

Aikaisemmin kännykkäkaupassa sai tonnin rikki, kun huippukännykän varusti suurimmalla muistikoolla, kaikilla lisäherkuilla ja persoonallisilla suojakuorilla.

Nyt Samsungin Galaxy Note 8 ja Applen iPhone X ovat tuoreimmat esimerkit huippumalleista, joiden hankintahinta on kivunnut reilusti yli tuhanteen euroon. Saako tuolle rahalle todella vastinetta?

Teknisessä mielessä ei välttämättä, sillä esimerkiksi pari sataa edullisemmat rinnakkaismallit Samsung Galaxy S8+ ja iPhone 8 Plus ovat muutamia erikoisominaisuuksia vaille lähes samoja pelejä. Noten kynän ja X:n kasvontunnistuksen arvoksi tulee helposti neljäsosa kokonaishinnasta.

Tietysti kaikkien haaveileman ja kalliin kännykän statusarvohan on muiden katsojien silmissä, johon ei voi vaikuttaa järkiseikoilla.

Kännykkämaailmassa on esimerkkejä, joissa oikeasti on panostettu pelkkään statusarvoon. Alkuvaiheessa luksuskännyköistä tunnetun ja sittemmin ainakin toistaiseksi toimintansa lopettaneen valmistajan Vertu-puhelimen sisällä oli teknisesti vain kohtuuhintainen Nokian luuri. Kullalla ja timanteilla siitä saatiin kymppitonnien arvoinen kadehtittava tuote. Vertun konseptiin kuului myös omistajan sitouttaminen luxuskerhoon. Asiakkaille tarjottiin jatkuva 24/7 käytössä oleva henkilökohtainen avustus- eli concierge-palvelu.

Jotain samanlaisia erikoispalveluja tai etuuksia on huippukännykkävalmistajien tuotava, jotta hankintahintojen huimat korotukset voidaan jatkossa perustella.