PELISIVUSTO EUROGAMER on tehnyt pienen mutta kiintoisan havainnon. Se kertoo, että Final Fantasy XV on mitä ilmeisimmin kaikkein eniten levytilaa kuluttava tietokonepeli.

Kokeilin peliä tuoreeltaan jo viime viikolla, mutta työkiireiden lomassa tuo asia jäi kyllä tyystin rekisteröimättä.

Ja tottahan se on: Steam-alustalla toimiva Final Fantasy XV edellyttää nimittäin vähintään 85 gigatavua saman tien.

Tuossa ei olisi vielä mitään uutta, mutta kun peruspelin lisäksi moni asentaa myös korkean erottelun grafiikkapaketin 4k-videoineen, mikä huutaa vielä mokomat 63 gigatavua lisää. Siis yksi tietokonepeli kuluttaa lähemmäs 150 gigatavua, eli leijonanosan tyypillisestä ssd-asemasta heti kättelyssä!

Jonkin tietokoneen uumenista voi tietysti löytyä jokin vieläkin ahnaampi yksittäinen peli kaikkine mahdollisine lisäosineen päivineen, tiedä häntä.

”80- ja 90-lukujen taitteessa pelit toimitettiin useilla levykkeillä – kaikki on siis miltei ennallaan…”

Mutta tähän on tultu.

KUN 4K-PELAAMINEN hiljalleen yleistyy niin tietokoneiden kuin pelikonsoleiden puolella, tiedostokoot arvatenkin jatkavat kasvamistaan.

Niinpä tyypilliselle, esimerkiksi teratavun kokoiselle pelikonsolin kiintolevylle mahtuu jatkossa vain muutama tällainen ”megaluokan” peli, minkä jälkeen rupeaa jo tekemään tiukkaa.

Tokihan ulkoisilla levyillä ongelmasta pääsee sentään kätevästi eroon, mutta mitähän seuraavaksi…

Näemmekö vielä tällä vuosikymmenellä noin teratavun kokoisen spektaakkelin, jonka yksittäinen päivityskin vie satoja gigoja? Julkaistaanko lähivuosina peräti niin jättimäinen peli, että kaupassa myytävän pakettiversion ohessa toimitetaan erillinen lisämassamuisti?

KENTIES TÄMÄ kaikki on lopulta vain tekniikan luonnollista kehitystä: laskentateho kasvaa, nettiyhteydet nopeutuvat, levytila halpenee ja siinä sivussa pelit tietenkin paranevat huimaa tahtia.

”Tuntikausien latausajat verkosta yhä ovat arkea valitettavan monelle.”

Sääli vaan, ettei Final Fantasy XV ole ihan niin eeppinen kokemus kuin sen vaatimasta levytilasta voisi erehtyä päättelemään. Hienon näköinen kylläkin, mutta eipä sitten paljoakaan muuta.

Makuasioita, toki.

Tänään päädyin joka tapauksessa poistamaan pelin tietokoneeni levyltä vain neljän tunnin pelaamisen jälkeen.

Lataamiseen taisi kulua enemmän aikaa kuin itse pelaamiseen.