Operaattorien kuuluvuusaluekarttoihin ei ole syystä tai toisesta merkitty tukiasemien sijaintia. Monelle hyvästä mobiililaajakaistasta kotiin tai mökille haaveilevalle olisi tarpeellista saada tieto tukiasemamaston sijainnista.

Operaattorien karttanäkymissä näkyvät kyllä kuuluvuusalueiden rajat ja voimakkuudet, mutta sen tarkemmin ei asioita paljasteta. Summittaisia tukiasematietoja voi saada henkilökohtaisesti palvelupisteistä tiedustelemalla. Tietojen esittäminen nettikartoissa helpottaisi kuitenkin operaattorin valinnassa sekä myös paremman radioyhteyden takaavan suunta-antennin asennustöissä.

Matkapuhelinverkkoa hyödyntävän 3/4g-reitittimen nettiyhteyden toimivuus ja datanopeus riippuvat radioyhteydestä tukiasemaan. Syrjäseudulla etäisyys lähitukiasemaan voi olla kymmeniä kilometrejä. Siksi esimerkiksi kesämökin datayhteys saadaan varmistettua vain kytkemällä 4g-reitittimeen suunta-antenni.

Johtuuko outo salailu siitä, että tukiasemien tiedot ovat kansallisen turvallisuuden kannalta luokiteltua aineistoa tai vain liikesalaisuutta? Onko huoli mahdollisesti samaan mastoon rakennetun viranomaisten käytössä olevan Erillisverkon suojauksesta? Eivätköhän naapurivaltioiden tiedustelupalvelut tiedä meidän asiamme tarkemmin kuin me täällä?

Salailu on tavallaan turhaa, sillä mastojen paikat löytyvät kyllä avoimesta Kansalaisen Karttapaikasta ja lentäjille tarkoitetusta nettipalvelusta. Lisäksi kännykkäharrastajat pitävät yllä CellMapper-sovelluksen avulla tukiasema- ja kuuluvuusaluekarttaa. Sovelluksen aktiiviset käyttäjät keräävät kokoajan lisää kuuluvuustietoa ajaessaan pää- ja kyläteitä.

Tukiasemakartat voisi siis jo reilusti julkaista operaattorien nettisivuilla ja palvella näin paremmin mobiililaajakaistan käyttäjiä.