Perheemme oli tullut siihen pisteeseen, että meidän oli pakko saada uusi mutta siro jalkalamppu. Pari kauppaa kierrettyämme löysimmekin juuri sopivan näköisen lampun Bauhausista.

Kyseinen lamppu oli ruostumattomalla teräksellä pinnoitettu jalkalamppu, jossa oli ledilamppu. Suurin osa myynnissä olevista jalkalampuista olikin malleja, joissa oli integroitu ledilamppu. Hehkulamppumalleja ei tietenkään enää ole tarjolla, ja muhkealla energiansäästölampulla varustettuja malleja oli tarjolla niukasti.

Jos ostaa tällaisen ledilampun, lampun palaessa koko hökötys täytyy heittää roskiin ja ostaa uusi.

Kun lamppua tarkasteli lähempää, sen lamppu näytti sen verran erikoiselta, että sitä ei välttämättä ole ihan helppoa vaihtaa. Ja aivan oikein: lampussa roikkuvassa lapussa olikin maininta, että siinä oleva lamppu on vaihdettava, mutta siihen sopivat vain nimenomaan sitä lamppumallia varten tehdyt vaihtolamput.

Tämä sytytti mielessä hentojen hälytyskellojen äänen, vähän samalla tavalla kuin aina kun joku väittää lentävien autojen olevan kohta täällä. Paketti lupasi ledilampun kestävän 30 000 tuntia, mutta päätimme ostaa samantien mukaan vaihtolampun tai pari. Jos Bauhaus kerran myy tällaista lamppua, oletettavasti siellä on myynnissä myös vaihtolamppuja siihen?

Kysyimme vaihtolamppua ystävälliseltä myyjältä. Kävi ilmi, että Bauhausissa ei ole myynnissä vaihtolamppuja kyseiseen lamppumalliin. Ei ole myöskään tietoa, tuleeko sellaista koskaan myyntiinkään. Ehkä jonain päivänä – jos lamppua valmistava yhtiö sellaista päättää myyntiin tuoda.

Tämä sai taas hälytyskellot kilisemään vaimeasti. Onko siis olemassa riski, että kun lamppu aikanaan sammuu, siihen ei ole saatavilla vaihtolamppua, vaan koko jalkalamppu runkoineen päivineen täytyy heittää pois? Yritin metsästää myös netistä vaihtolamppua kyseiselle mallille, mutta turhaan. Ilmeisesti sellaista ei ole olemassakaan. Jonain päivänä ehkä on.

Energiasäästö- ja ledilamppujen tarkoitus kaiketi on säästää luonnonvaroja ja herkkää planeettaamme. Jotain hassua kuitenkin on siinä, että jos ostaa tällaisen ledilampun, lampun palaessa koko hökötys täytyy heittää roskiin ja ostaa uusi.

Ilmiö ei rajoitu ainoastaan yksinkertaisiin jalkalamppuihin. Viime syksynä asennutimme kotimme ulkoseinille seinävalaistuksen. Niidenkin idea on samanlainen: ne palavat (ehkä) 30 000 tuntia. Kun aika on kulunut, lamppua ei voi ruuvata irti ja vaihtaa sen tilalle uutta. Koko hökötys pitää heittää pois.

Suunniteltu vanheneminen hivuttautuu näköjään aina uusille elämänalueille. Yhtä hölmöläisen puuhaa olisi vain se, että kännykkä muuttuisi käyttökelvottomaksi, kun sen akku ei enää lataudu. Tai hetkinen…