Harrastusten ja niihin käytettävien välineiden hinnat nousevat usein pääpuheenaiheeksi, kun vapaa-ajanvietosta keskustellaan. Monet kauhistelevat jonkun uuden hankinnan tai harrastukseen käytettävän muun rahallisen panostuksen suuruutta. Ajasta puhumattakaan.

Nyt on taas kevät ovella ja Tekniikan Maailman vuotuisen polkupyörävertailun aika. Tällä kertaa vuorossa ja itseasiassa juuri tällä viikolla tehtävässä vertailussa on mukana hiukan paremman cyclocross-pyörät.

Ulkoisesti maantiepyörää muistuttavat, vähän tukevammat ja karkeammilla renkailla varustetut pyörät kulkevat hienosti asvaltin lisäksi maastossakin. Näiden noin yhdeksänkiloisten pyörien hintalapuissa on noin 2000 euroa.

Useampi valmisteluja sivusta seurannut henkilö kerkesi vertailua edeltävällä viikolla huokailla ja kauhistella pyörien hintoja. Täysin riippumatta omasta harrastustaustasta, johon saattaa helposti upota useita tuhansia euroja vuodessa. Vertailu esimerkkinä on helppo pitää moottoripyöräilyä tai veneilyä, jossa pelkästään vakuutusmaksuihin hukkuu kelpo polkupyörän verran muutamassa vuodessa. Arvonalenemista, varusteista ja huoltokuluista puhumattakaan.

Itselläni on ollut tapana pyrkiä ostamaan kunnollisia ja laadukkaita tuotteita lajista riippumatta. Aina tämä ei edes tarkoita läheskään kalleinta, mitä markkinoilla löytyy. Pyöräilyn tapauksessa kiitollista on, että laadukkaalla polkupyörällä ajaa helposti kymmenen vuotta. Tällöin tuhansien eurojen satsaus onkin enää laskennallisesti muutama satanen vuodessa.

Toki pyörissäkin on kuluvia osia ja kaatuessa saattaa rikkoutua jotain, mutta hyvää pyörää on myös mielekästä korjata ja huoltaa, kun varaosat ovat vain murto-osa uuden hinnasta. Tietysti jos harrastus vie mukanaan ja pyöriä pitää olla eri alalajeihin useita, on uuden pyörän osto paljon useammin kuin joka kymmenes vuosi edessä…

Vaikka polkupyörissä jälleenmyyntiarvo on uusiinverrattuna lähes olematon, on käyttöarvo usein lähes uudenveroinen. Polkupyörien käytettyjen markkinat ovatkin todella ostajan markkinat, sillä muutaman vuoden ikäisiä huippupyöriä saa hyväkuntoisinakin pilkkahinnalla. Käytettyä ostettaessa on tietysti todella tärkeä varmistua pyörän historiasta, sillä pyöriä myös varastetaan vuosittain valtava määrä.

Tarkoitus ei ole kuitenkaan välineellistää pyöräilyä, sillä yhtälailla edullisellakin pyörällä voi harrastaa mukavaa liikuntaa ja retkeilyä. Toisaalta innostaisin kaikkia enemmän pyöräileviä harkitsemaan ja kokeilemaan uutta pyörää tai kokonaan uutta pyöräilyn alalajia, sillä näin vanha harrastus helposti saa uutta puhtia ja kilometrejä kertyy entistä enemmän.