Näyttää ilmeiseltä, että kaavailtu moottoripyörävero ei toteudukaan. Se olisi hallitukselta fiksu päätös.

Olen moottoripyöräilijä. Olen jo maksanut veroa moottoripyöräilystäni. Hankintahinnasta 38 prosenttia oli veroa.

Olisin maksanut uuden veronkin. Minulla on vain yksi pyörä. Olisin kestänyt 150 euron lisäkulun.

Aika monella on useita pyöriä. Kauppiaalla voi niitä olla vaikka 200. Se tarkoittaa 30000 euron laskua, jos vero tulee voimaan.

Valtiovarainministerön neuvottelevalta virkamieheltä Markus Teräväiseltä kysyttiin, voisivatko moottoripyöräliikkeet saada jonkun verovapauden käytetyistä pyöristä, joita liikkeessä on myynnissä.

Vastaus oli klassikko: ”Ainoa mahdollisuus, ettei veroa tarvitse maksaa on se, että pyörä poistetaan liikennekäytöstä. Pyöriähän voisi olla vähemmän koeajettavana”, Teräväinen ehdotti Yleisradion haastattelussa.

Veron valmistelua johtanut virkamies on siis sitä mieltä, että käytetyn pyörän voi myydä ilman koeajoa. Onkohan Teräväinen ostanut paljonkin käytettyä tavaraa ihan summamutikassa, kokeilematta?

Moottoripyöräveron tuottolaskelmat perustuivat oletukseen, ettei liikenteessä olevien pyörien määrä vähene veron vuoksi. Tämä oli oletuksena yhtä fiksu kuin ajatus ilman koeajoa myytävistä pyöristä.

Normivuonna liikenteestä poistuu noin 6000 moottoripyörää. Viime vuonna liikenteestä poistettiin 81 000 moottoripyörää. Niistä ei siis tarvitse maksaa veroa, jos vero toteutuu. Veroja piti kertyä 25 miljoonaa euroa. Liikenteestä poistamisen ansiosta verotuloja kertyisikin noin 14 miljoonaa euroa.

Kuka tahansa moottoripyöräilystä jotain ymmärtävä olisi kertoa nämä asiat valtiovarainministeriön virkamiehille, jos heillä olisi ollut halua tietää. Ei ollut. Susi tuli.

Toivottavasti vero nyt unohdetaan. Valmistelevat virkamiehet joutaisivat hävetä. En usko, että niin käy. Maailmahan tässä oli väärässä, eivät he.