Perjantaina Yhdysvalloissa jysähti iso uutinen: verkkokauppajätti Amazon ostaa Yhdysvalloissa toimivan Whole Foods -ruokakauppaketjun muhkealla 12 miljardilla eurolla.

Whole Foodsilla on Yhdysvalloissa maine vähän tiedostavamman kansan ruokakauppana: Ketjun yli 460 Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Isossa-Britanniassa sijaitsevassa kaupassa myydään paljon terveellisiä ja eettisesti kestävästi tuotettuja ruokia. Sanotaan siis suoraan: Ketju on hipstereiden suosiossa.

Miksi kaikkea maan ja taivaan välillä verkossa myyvä Amazon maksaa suhteellisen pienestä kauppaketjusta niin suolaisen hinnan?

Yleisin arvaus on, että Amazon yrittää erilaisten kokeilujen avulla yrittää mullistaa ruokakaupassa käymisen tuskallisen kokemuksen ja tehdä siitä toimivampaa.

Ruokakaupassa käyminen ei ole uudistunut läheskään yhtä nopeasti kuin esimerkiksi vaatekaupassa käyminen. Ruokakaupassa käyminen on hidasta, kömpelöä, eikä prosessissa ole kuluttajan kannalta mikään perustavanlaatuisesti muuttunut pitkään aikaan.

 

The New York Times spekuloi, että ehkä Amazon huomaa kokeilujen kautta, että ruokakaupat kannattaa järjestää täysin uudella tavalla. Ehkä Amazon kehittää kassajärjestelmän, jossa tavarat voisi viedä ulos kaupasta niin, että maksu hoituu automaattisesti? Tulossa voi olla myös jotain sellaista, mitä emme osaa vielä kuvitellakaan.

On ehkä epäreilua sanoa, että mikään ei ole ruokakaupoissa muuttunut. Ruokakaupat ovat toki Suomessakin ottaneet varovaisia muutosaskelia. Pienille ostoksille tarkoitettuja näppäriä automaattikassoja näkee entistä useammin. Ja esimerkiksi S-ryhmän tarjoama palvelu, jossa paperikuitin sijasta ostosten kuitit tulevat automaattisesti kännykkään, on kiitettävän näppärä.

Paljon on kuitenkin vielä tehtävissä. Aiemmin tänä vuonna Suomessa on esitelty uudenlaista, ympäri vuorokauden auki olevaa kauppaa, jossa ei ole myyjiä.

Japanissa on puolessaan testattu näppärää teknogiaa, jolla koko ostoskorin saa skannattua kerralla.

Kuka tietää – ehkä jonain päivänä ruokaostoksilla voi käydä niin, että käy vain poimimassa haluamansa tavarat hyllystä ja  voi kävellä kaupasta ulos? Tai sitten tilauksen voi tehdä kotonaan kännykällä, ja itseohjautuva robottiauto tuo pian ostokset kotiovelle. Kannattaa katsoa, mitä Amazon aikoo tehdä. Huonompaan suuntaa ei ole ainakaan mahdollista enää mennä.