Saksalainen Volkswagen-johtaja Oliver Schmidt oli palaamassa joululomalta Kuubasta Floridan kautta Saksaan, kun hänet pidätettiin Miamissa viime tammikuun alussa. Volkswagenin päästöasioista liittovaltion suuntaan vastannut Schmidt kuvitteli reitin olevan selvä, koska hän oli aiemmin avustanut FBI:tä tutkimuksissa.

Toisin kuitenkin kävi. Schmidt otettiin kiinni, ja nyt hänet on tuomittu seitsemän vuoden vankeuteen, isoihin sakkoihin ja vankeutta seuraavaan karkotukseen USA:sta. Pam!

Schmidtin rikoksiksi katsottiin tietojen peittely sen jälkeen, kun mahdollista dieselhuijausta oli alettu tutkia. Ilmeisesti hän itse sai tietää huijauksesta vasta samaan aikaan, mutta päätyi esimiestensä määräyksestä kieltämään kaiken. Eikä se ollut loppujen lopuksi toimiva taktiikka. Huijaus paljastui ja Schmidt jäi nalkkiin.

Oikeudessa mies kertoi syyttävänsä itseään siitä, että suostui vetämään viranomaistutkimuksen aikana yhtiön linjaa. Jos hän olisi puhunut suunsa puhtaaksi alusta alkaen, ei häkki todennäköisesti olisi heilahtanut.

Tuomio on niin kova, että oikeuslaitos ei selvästikään halua leikitellä asialla. Huijarit halutaan telkien taakse, ja kansan syvät rivit pitävät varmasti siitä, että ulkomaalaisia kuritetaan.

Jo keväällä tiedotusvälineissä liikkui vihjeitä siitä, että Volkswagenin asianajajat ovat kehottaneet eurooppalaisia johtajia pysymään poissa USA:sta. Ohje on tietysti äärimmäisen epävirallinen, mutta kenenkään yhtään dieselskandaaliin sotkeutuneen johtajan ei kannata ottaa riskiä.

Liittovaltion poliisi tai oikeusministeriö eivät ole kertoneet etukäteen, kenet ne vielä haluavat oikeuden eteen. Ja helposti ei selviä sekään, milloin asia unohtuu. Seuraava vuosikymmen kannattanee matkailla vain Euroopassa, mistä ei ole riskiä joutua luovutetuksi USA:han.

Euroopassa vankilatuomioita ei ole jaeltu, vaikka syytä ehkä olisi. Kansalaisista tuntuu turhauttavalta, kun miljardituloksia tekevät suuryritykset selviytyvät tuomioista satojen miljoonien sakoilla. Tästä on autoalalta viime vuosilta esimerkkejä etenkin kartellituomioista.

Epärehellistä toimintaa saisi ehkä ennaltaehkäistyä paremmin, jos vastuulliset henkilöt joutuisivat henkilökohtaisesti oikeudelliseen vastuuseen. Ei se ole mikään riski, jos siitä selviää rahalla. Varsinkin, kun rahaa on enemmän kuin tarpeeksi.