Helsingin Konalassa on tehdas, joka valmistaa muun muassa autoihin sopivaa huipputeknologiaa. Suomalainen Canatu kehittää kosketuspintoja, jotka voidaan muokata kolmiulotteisiksi. Tekniikan avulla näyttöjä voidaan sijoitella ja muotoilla melkein mihin vaan, kuten autojen sisä- ja ulkopintoihin.

Canatu-nimi juontaa juurensa sanoista carbon nanotube (hiilinanoputki). Yrityksen perustajat Esko Kauppinen, David Brown, Albert Nasibulin ja Hua Jiang tutkivat materiaalia nykyisessä Aalto-yliopistossa 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Startup-yritys Canatu perustettiin vuonna 2004.

Tämän vuoden Slush-tapahtumassa Canatun kerrottiin saavan 12 miljoonan euron lisärahoituksen. Sijoittajiin kuuluvat uudet yritykset DENSO Corporation ja Ascend Capital Partners sekä olemassa oleva sijoittaja Faurecia. Tulevaisuus näyttää siis valoisalta.

Hiilinanoputken nuppu on oleellinen osa muotoiltavaa kosketusnäyttöteknologiaa.

Canatun tuotteita ovat CNB-kalvot ja kosketussensorit. CNB on uudentyyppinen hiilinanomateriaali – carbon nanobud. Se perustuu hiilinanoputkeen kiinnitettyihin ulokkeisiin, nanonuppuihin.

Koska atomitason sidokset ovat vahvoja, lopputuotetta voidaan muokata erittäin rajusti ja jopa terävät kulmat ovat mahdollisia. Materiaalin muutkin ominaisuudet ovat teknologiaan sopivat.

Tuotteen kaupallistaminen ei ole tapahtunut hetkessä ja työnäytteitä on tehty useita.

Canatua pyydettiin osallistumaan Startup Autobahn –innovaatio-ohjelmaan, jossa yritys yhdessä Faurecian kanssa loi konseptioven Daimlerille. Teknistä osaamista esiteltiin myös Frankfurtin autonäyttelyssä Faurencian osastolla Cockpit of the Future -muotoilututkielmassa.