Hiukkaskiihdyttimissä tehtävät kokeilut sisältävät pienen mutta hyvin todellisen riskin siitä, että jotain todella pahaa tapahtuu maapallolle, varoittaa brittiläinen kosmologi Martin Rees.

The Telegraph -lehti kirjoittaa, että Rees varoittaa uudessa kirjassaan hiukkaskiihdyttimissä tehtävien kokeilujen voivan johtaa useisiin erilaisiin katastrofaalisiin lopputuloksiin.

Reesin näkemykset eivät ole millään muotoa valtavirtaa. Valtaosa tutkijoista pitää hiukkaskiihdyttimissä tehtäviä kokeita turvallisina.

Suuren Hadronitörmäyttimen (LHC) kaltaisissa hiukkaskiihdyttimissiä hiukkasia kiihdytetään suureen nopeuteen ja törmäytetään niitä toisiinsa. Tulosten tarkkailu ja analysointi voi paljastaa uusia tietoja hiukkasten ominaisuuksista.

Kirjassaan On The Future: Prospects for Humanity Rees varoittaa, että kokeet voivat pahimmillaan synnyttää mustan aukon, joka imee sisäänsä kaiken ympärillään olevan. Tämä olisi tietenkin huono uutinen Maalle.

Toinen vaihtoehto on, että kokeiluiden seurauksena kvarkit voisivat asettua uuteen muotoon hypoteettisiksi outokainen (strangelet)-hiukkasiksi.

Joidenkin hypoteesien mukaan tällaiset outokaiset voivat muuttaa kaiken muun kohtaamansa aineen uudenlaiseksi materiaksi. Tällöin koko maapallo voisi muuttua huipputiheäksi palloksi, joka olisi läpimitaltaan noin sata metriä.

Tämäkin olisi tietysti huono uutinen, ei vähiten siksi, että esimerkiksi metroissa pitäisi istua paljon nykyistä lähempänä vierustoveriaan.

On olemassa kolmaskin tapa, jolla hiukkaskiihdyttimet voivat tuhota Maan, Rees varoittaa.

Tyhjiössä on hänen mukaansa latentteja voimia ja hiukkasia, jotka ohjaavat fyysisen maailman toimintaa. Tyhjiöt voivat olla hauraita ja epävakaita.

”Jotkut ovat spekuloineet, että hiukkasten törmäyksistä syntyvä tiivistynyt energia voisi laukaista ’vaihesiirtymän’, joka repisi avaruuden rakenteen. Se olisi kosminen katastrofi, joka ulottuisi muuallekin kuin Maahan”, Rees sanoo.

Rees ei ole varsinaisesti enemmistössä tutkijoiden keskuudessa huolensa kanssa. CERN itse toteaa verkkosivuillaan, että vuonna 2003 tehdyn perusteellisen arvion mukaan hiukkaskiihdyttimessä tehdyt kokeet eivät sisällä riskejä.

”Mitä tahansa LHC tekeekin, luonto on jo tehnyt monta kertaa Maan ja muiden taivaankappaleiden kanssa.”

Avaruudesta tulee Maahan jatkuvasti kosmista säteilyä, joka on samanlaista kuin mitä hiukkaskiihdyttimissä syntyy, CERN sanoo.

Myös huoli outokaisista on tarpeeton, CERN sanoo. Yhdysvalloissa RHIC-kiihdytin on etsinyt niitä jo vuosia ilman että ongelmia on syntynyt.

Jopa kuuluisa edesmennyt fyysikko Stephen Hawking on sanonut uskovansa, että kokeet ovat vaarattomia.

”Maan ilmakehässä tapahtuu joka päivä miljoonia törmäyksiä, joissa vapautuu enemmän energiaa, eikä mitään kamalaa tapahdu”, Hawking on sanonut CERNin mukaan.

Rees itse muistuttaa, että riskejä ei täysin vielä ymmärretä.

”Innovaatio on usein vaarallista, mutta jos emme ota riskejä, jäämme paitsi myös sen hyödyistä.”

Päivitys 8:05. Korjattu otsikossa ollut virheellinen lukema 300 metristä 100 metriksi.