Tässä on tutkimustulos, jonka ympärille voisi ehkä jopa rakentaa nasevan sanonnan: kostaminen tuntuu uuden brittitutkimuksen mukaan hyvältä.

Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että sosiaalinen torjunta laukaisee ihmisessä tarpeen korjata tunteen millä tahansa keinolla – jopa siten, että laittaa alkuperäisen tunteen synnyttäneen henkilön kärsimään.

Tutkimuksessa ilmeni, että aggressio voi todella toimia mielialan parantajana.

Tutkimus toteuttiin niin, että 156 osallistujaa kirjoitti esseen jostain henkilökohtaisesta aiheesta. Sen jälkeen he vaihtoivat esseetä toisen osallistujan kanssa saadakseen palautetta tekstistään.

Toinen ryhmä sai ilkeää palautetta, kuten ”yksi huonoimmista esseistä jota olen KOSKAAN lukenut”. Todellisuudessa palautteen kirjoittajia olivat tutkijat itse.

Tutkijat mittasivat osallistujien mielialaa ennen ja jälkeen palautteen, minkä jälkeen heille annettiin mahdollisuus ”kostaa” palautteen antajalle neuloja virtuaaliseen voodoo-nukkeen. Tämä temppu palautti ihmisten mielialan samalle tasolle kuin niillä ihmisillä, jotka saivat myönteistä palautetta.

Myös toisessa samanlaisessa kokeessa saatiin samansisältöinen tulos.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että jopa näennäisen järjettömällä aggressiolla voi olla tarkoitus ja se voi tuottaa toivotun tuloksen.

Vaikka tutkimus keskittyi torjumiseen liittyvään aggressioon, se voi tutkijoiden mukaan selittää muitakin tilanteita, missä aggressio voi parantaa ihmisten mielialaa.

Tässä on ehdottomasti aineksia hyväksi sanonnaksi. Kosto on… makea?