Vaikka mustakin on edelleen mukana kuvioissa, kaikki kahdeksan viritinvahvistinta toimitettiin vertailuun muodikkaasti hopean- tai kullanvärisinä. Laitteissa on uusimmat äänenkäsittelypiirit ja kuusi päätevahvistinta, ja ne levittävät äänen olohuoneeseen kuudesta tai jopa seitsemästä kaiuttimesta. Mukana on myös yksi digitaalivahvistin ja kolme erilaista näkemystä kuulokkeilla toimivasta kotiteatterista.

Denon AVR-1803

JVC RX-7032

Marantz SR-4300

Onkyo TX-SR501E

Panasonic SA-XR25

Pioneer VSX-D812

Sony STR-DB790

Yamaha RX-V640

Kotiteatterissa äänentoistolla on ratkaiseva merkitys. Vaikka kuvaa katselisi edelleen tavallisesta televisiosta, katsojan ympärille levittäytyvä moniulotteinen äänimaisema tuo olohuoneeseen aidon teatteritunnelman. Sen synnyttämiseen ei todellakaan tarvita korvia raastavaa voimakkuustasoa, sillä monikanavainen äänentoisto kohottaa tunnelmaa myös seesteisissä kohtauksissa ja nostaa monissa elokuvissa niin tärkeät musiikkiosuudet aivan uudelle laatutasolle.

Musiikin kuuntelu CD-levyiltä ja konserttien DVD-taltioinneista on sekin keskeinen osa kotiteatteria. Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, kotiteatterin viritinvahvistin soveltuu aivan hyvin myös stereofoniseen musiikin kuunteluun. Niinpä se, mihin musiikkipainotteisessa kotiteatterissa on kiinnitettävä eniten huomiota, ei olekaan vahvistimen laatu, vaan kaiuttimien valinta ja sijoittelu.

Päätimme tällä kertaa vertailla viritinvahvistimia 600 euron hintaluokassa. Uskomme näet, että tuolla summalla pääsee käsiksi kotiteatterin keskuksen tärkeimpiin ominaisuuksiin, joita ovat monikäyttöisyys, laajennettavuus ja riittävä tekninen suorituskyky. Vertailun edetessä havaitsimme valintamme osuneen oikeaan.

Vertailun toinen valintaperuste oli kuudes päätevahvistin ja sitä kautta mahdollisuus ottaa käyttöön takakeskikaiutin. Nyt joku saattaa älähtää, sillä onhan korkealuokkaisten kaiuttimien sijoittaminen akustisesti hyville paikoille olohuoneeseen riittävän vaikeaa ilman kolmatta takakaiutintakin.

Kaiuttimien valinta ja sijoittelu on tosiaan sekä elokuvaäänen että musiikintoiston suurin haaste. Mutta kuten erillislaitteiston henkeen kuuluu, kuuntelua voi mainiosti jatkaa nykyisellä hyväksi havaitulla viiden kaiuttimen kokoonpanolla, ja kun lähtöasetelma muuttuu esimerkiksi kaiuttimia tai kuuntelutilaa vaihdettaessa, vahvistimeen voi kytkeä myös takakeskikaiuttimen.

Vertailun parhaat viritinvahvistimet saivat neljä tähteä. Kärkikolmikko on todella tasainen, joten kymmenesosapisteen eroja tärkeämpää on se, että laitteen ominaisuudet ja käyttö vastaavat omia mieltymyksiä. Myös kolmen tähden ryhmässä on päteviä viritinvahvistimia, joita kannattaa harkita esimerkiksi silloin, kun jo omistaa samanmerkkisiä ohjelmalähteitä.

(Tiivistelmä Harri Slipin artikkelista TM 15/03, s. 136-144)