Videoprojektorit ovat viime vuosina kehittyneet hurjasti. Kahdella tuhannella eurolla saa hyvin varustellun laitteen, joka tuottaa häkellyttävän korkealaatuisen ja aidonnäköisen kuvan. Niinpä videoprojektori on paras tapa saada iso ja hyvä kuva kotiin. Silti se ei sovellu kaikille eikä kaikkialle.

* Epson TW200 * Hitachi PJ-TX100 * Panasonic PT-AE700E * Sanyo PLV-Z3

Kotiteatteriprojektorien vertailussa on tällä kertaa mukana vain neljä laitetta. Vaikka määrä voi tuntua pieneltä, testiä varten tekemämme esityö sekä vertailun lopputulos kuitenkin osoittavat, että parasta hinnan, ominaisuuksien ja laadun tasapainoa kannattaa hakea juuri tästä neljän projektorin ryhmästä.

Maanpäällisten televisiolähetysten uskotaan siirtyvän hdtv-aikaan muutaman vuoden kuluessa. Ollaksemme valmiit toteutuviin kuvanlaadun parannuksiin halusimme projektorien yltävän 1 280 x 720 kuvapisteen wxga-tarkkuuteen.

Kaikissa neljässä projektorissa käytetään niin sanottua lcd-tekniikkaa. Toisin sanoen kuva syntyy kolmessa nestekidepaneelissa, joita on yksi jokaiselle päävärille. Läpivalaistuna niistä saadaan lopullinen kuva, joka heijastetaan objektiivin läpi valkokankaalle. Noin 500 euroa korkeampaan hintaan saa myös niin sanottuun dlp-tekniikkaan perustuvia projektoreja, joissa kuva muodostetaan sadoilla tuhansilla mikropeileillä.

Erinomainen edistysaskel lcd-projektoreissa on kuvan optismekaaninen kohdistus, jolla kuvaa voi linssirakennetta kääntelemällä suunnata täsmälleen haluttuun paikkaan sekä vaaka- että pystysuunnassa ilman, että kuva vääristyy – määrätyissä rajoissa tietenkin.

Väritoisto on kehittynyt edukseen, samoin liikkeen toisto ja jälkikuva on vertailun laitteissa hyvin lievää, ellei suorastaan olematonta. Valoisuus on lisääntynyt, ja mikä kaikkein tärkeintä, kontrastikin on parantunut. Kotiteatterissa hyvä kontrasti on tärkeämpää kuin mahdollisimman suuri kirkkaus. Vertailun laitteiden kuvanlaatu on useimmille alaa vähemmän seuranneille katsojille todellinen yllätys. Se on näet paljon parempi kuin useimmat odottaisivat.

Vertailun projektorien 1 280 x 720 pisteen tarkkuus vastaa muodoltaan 16:9-laajakuvaa. Siksi ne sopivat paremmin kotiteatteri- kuin datakäyttöön, eivätkä ne rakenteensa puolesta soveltuisi myöskään mukana kannettaviksi. Samalla kotelointi on niin väljä, että kuuman lampun vaatima tuuletin ei pidä kohtuuttoman kovaa meteliä.

Projektorin suurin kysymysmerkki onkin suuritehoinen elohopealamppu. Lamppujen kerrotaan kestävän 2000-4000 tuntia, ja uusi lamppu maksaa 300-500 euroa. Tiedetään myös, että lampun valaisuteho heikkenee lampun ikääntyessä ja värilämpötila muuttuu. Kuinka nopeasti ja kuinka paljon, on vaikea sanoa, sillä aiheesta ei ole riittävästi luotettavia kokemuksia.

Omia katselutottumuksia ja olosuhteita kannattaa miettiä tarkoin ennen projektorin hankintaa. Suuren laajakuvatelevision sijaan voi harkita hankkivansa sekä projektorin että pienen television. Televisiosta voi seurata studio-ohjelmia, sarjoja, uutisia ja visailuja, kun taas projektorilla katsotaan elokuvat ja luonto-ohjelmat. Parhaimmillaan projektori on silloin, kun kodissa on huone, jonka voi valjastaa kotiteatteriksi.

(Tiivistelmä Henrik Weckströmin artikkelista TM 2/05, s. 112-118)