Kehittyneellä tekoälyllä varustetut autonomiset autot ja kulkuneuvot tekevät auton omistamisesta pian tarpeetonta. Näin uskoo eilen Talouslehti Forbesin vuotuisessa johtajatapahtumassa puhuneen Grabin toimitusjohtaja Anthony Tan.

Hän uskoo, että 20 vuoden kuluttua kenelläkään ei ole enää syytä omistaa autoa.

Liikkumispalvelusovelluksen kehittäneessä yhtiössä uskotaan sen sijaan tulevaisuuteen, jossa ihmiset tilaavat mobiililaitteillaan reittisuunnitelmia ja matkustavat itsekseen ajavissa autoissa.

Näemme ihmisten siirtyvän ajattelemaan auton omistamisen sijaan liikkuvuuden etuja”, Tan sanoi konferenssin paneelikeskustelussa.

Avainasemassa on investoiminen tekoälyyn, jonka kehittyminen mahdollistaa itsestään liikkuvan liikennejärjestelmän. Sen rakennuspalikoita ovat reititysalgoritmit, anturit ja 3D-kartat, joiden avulla voidaan laskea lyhin reitti haluttuun kohteeseen.

Kehityksellä on kääntöpuolensa. Esimerkiksi Aasian markkinoilla toimivan Grabin noin 1,3 miljoonan kuljettajan työpaikat ovat vaarassa.

Toisaalta itsestään liikkuva tulevaisuus voi tarjota aivan uudenlaisia työllistymismahdollisuuksia.

”Nämä kuljettajat siirtyvät eteenpäin pelkästä ajamisesta, heistä voisi tulla ’superstuertteja’, pohjimmiltaan sinun mobiililiikkumisesi ohjaajia, tai he voivat jopa myydä sinulle asioita autossa”, Tan visioi.