Pitsat eivät syystä tai toisesta ole nykyisin kovassa huudossa terveellisenä ruokana. Tämä saattaa kuitenkin muuttua tulevaisuudessa teknologian kehityksen myötä.

Tulevaisuudessa ihmiset saattavat saada ravintoaineensa ”superravinteikkaasta pitsasta”, sanoo ravintotieteilijä Dan Schmitz Business Insider -lehdessä. Schmitz on käyttökokemus- ja tutkimusjohtaja Abbott Laboratories -yhtiössä, joka tekee muun muassa ravintopirtelöitä, proteiinipatukoita ja korvikemaitoa vauvoille.

Schmitz sanoo uskovansa, että teknologinen kehitys voi johtaa siihen, että ihmisten ei tarvitse syödä parsakaalien kaltaisia ravinnerikkaita superruokia. Sen sijaan on mahdollista luoda ”superpitsoja”, jotka sisältävät runsaasti ravintoaineita.

Jo nyt tällaisia tuotteita on toki markkinoille: hyvä esimerkki on maito, johon on lisätty D-vitamiinia. Yhdysvalloissa on alettu myydä Soylent-ravintojuomaa, ja protetiinipitoinen vähäkalorinen jäätelö on tullut hyvin suosituksi.

Jopa 3d-tulostuksella tuotettu ruoka on Schmitzin mukaan potentiaalisesti lupaavaa. Tekniikan avulla on mahdollista luoda ruokia, jotka on räätälöity ihmisen ravintotarpeiden mukaan.

Jos esimerkiksi ihmisellä on puutetta raudasta tai magnesiumista, 3d-tulostin voisi tulostaa pannukakun tai lasaganea, jossa on ylimääräisiä ravinteita, hän visioi.

Tällaiset tuotteet ovat kuitenkin vielä kaukaista tulevaisuutta, Schmitz myöntää. Ongelmallisinta niiden kehittämisessä on löytää oikea tasapaino maun ja ravinnepitoisuuden kanssa.

”Maku voittaa aina”, Schmitz sanoo.