Teslalla on etsikkoaikaa jäljellä vielä pari vuotta.

Konsulttiyhtiö PA Consulting ennustaa tuoreessa analyysissään, että saksalaiset autovalmistajat saattavat ohittaa Teslan sähköautomarkkinoilla parissa vuodessa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

PA Consulting on arvioinut analyysissään sähköautovalmistajia muun muassa niiden strategian, akkuteknologian, kulttuurin, alihankkijaverkostojen, kumppanuuksien ja taloudellisen tilanteen perusteella. Eniten painoarvoa annettiin teknologialle ja strategialle, perässään akkuteknologia. Yhteensä näiden kahden asian painoarvo oli 50 prosenttia.

Analyysin tulos on, että vielä tänä ja ensi vuonna Tesla on sähköautovalmistajista parhaassa asemassa.

Tilanne muuttuu pian sen jälkeen. Vuoteen 2021 mennessä kilpaiijat vyöryttävät markkinoille omia sähköautomallejaan. Vyörytyksen seurauksena Tesla putoaa seitsemännelle sijalle, analyysi ennustaa.

Sijoitus 2019 2021
1 Tesla Daimler
2 Renault-Nissan-Mitsubishi BMW
3 BMW Renault-Nissan-Mitsubishi
4 Hyundai-Kia Volkswagen
5 Daimler Volvo
6 Volvo Toyota
7 Volkswagen Tesla

Parhaissa asemissa sähköautokisassa on vuonna 2021 Daimler ja BMW, perässään Renault-Nissan-Mitsubishi sekä Volkswagen Group.

Teslan asemaa heikentävät yhtiön tuotanto-ongelmat sekä heikko taloudellinen tilanne, PA Consulting sanoo.

Joku voi nähdä tilanteessa samaa kuin älypuhelinmarkkinoilla kymmenen vuotta sitten. Apple kaappasi iPhonellaan ykkössijan älypuhelimissa ja käytännössä polkaisi markkinat pystyyn. Perinteiset yhtiöt ovat kuitenkin rynnineet rinnalle ja ohi, ja vaikka Applen asema on edelleen vahva, se ei ole markkinaykkönen.