Miltä kuulostaa avaruudessa lentämään pystyvä taisteluhävittäjä?

Juuri tällaista hävittäjää Venäjä suunnittelee tulevasta MiG-41:stä, kertoo UK Defence Journal -julkaisu.

Venäjän kaavailemasta MiG-41:stä pitäisi tulla seuraaja nykyisin käytetyille MiG-31:lle, joiden odotetaan olevan käytössä 2030-luvulle asti. Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että MiG-41 ei ole valmis ennen vuotta 2035.

Konetta kehittävän MiG-yhtiön pääjohtaja Ilja Tarasenko sanoo UK Defence Journalin mukaan, että uudesta koneesta tulee enemmän kuin päivitys MiG-31:lle.

Tasasenko sanoo, että MiG-41 kykenee ”toimimaan avaruudessa, sillä on uusia aseita, uusi nopeus, uusi kantama”. Tarkoitus on saada koneeseen uusia ominaisuuksia, joita voi hyödyntää arktisella vyöhykkeellä.

Tarkoitus on myös, että koneesta voi tulla myöhemmin miehittämätön.

Zvezda-tv-kanavan haastattelussa Tarasenko sanoi, että MiG-41:n kehittely on tällä hetkellä sen kuvan viimeistelyssä, eli ei kovin pitkällä.

Venäjä ei ole julkistanut mitään virallisia tietoja koneen ominaisuuksista.

The National Interest -sivuston mukaan venäläinen puolustusanalyytikko Vasily Kashin on arvioinut, että kuudennen sukupolven hävittäjät olisivat valmiina aikaisintaan vuosina 2035-2040.

Defense World -sivustolla kuitenkin ennakoidaan, että kone voisi olla valmis jo 2020-luvulla.

Venäjä esitteli aiemmin elokuussa myös ensimmäistä kertaa uuden sukupolven ”näkymättömät” ääntä nopeammat hävittäjälentokoneensa.

Samalla Venäjä myös kertoi, että sen uusi pitkään kehittelemä viidennen sukupolven hävittäjälentokone saa sarjanumerokseen Sukhoi-57.