Kesä saapuu pian, ainakin jos kalenteria uskoo ja useat harrastevälineet sulavat hankien alta. Pinttynyt lika ei kuitenkaan häviä esimerkiksi harrasteauton moottoritilasta. Heikosti suojattu sähköjärjestelmä kehottaa jättämään pesuaikeet ajatuksen tasolle tai projektiin on nähtävä tosissaan vaivaa.

Vaihtoehtoja pohtiessa kannattaa ottaa huomioon kuivajääpuhallus. Kuivajääpuhalluksessa puhalletaan kuivajääpellettejä kovalla paineilmalla puhdistettavalle pinnalle. Kuivajäärakeiden osuessa kohteeseen ne sublimoituvat eli kaasuuntuvat ja haihtuvat ilmaan. Kuivajääpuhallus on täysin kuiva ja kemikaaliton puhdistusmenetelmä.

Kuivajääpuhdistus on yli 30 vuotta sitten ilmailuteollisuuden tarpeisiin USA:ssa kehitetty menetelmä, jossa maali ja epäpuhtaudet piti poistaa lentokoneen rungolta vahingoittamatta rungon herkkää alumiinipintaa.  Euroopassakin kuivajääpuhdistusta on käytetty erinomaisin tuloksin jo yli 10 vuotta.

Kuivajääpuhdistus ei perustu hiomiseen vaan lämpöshokkiin. Kuivajääpuhdistus ei siis kuluta eikä hio puhdistettavaa pintaa kuten monet ns. perinteiset menetelmät, kuten hiekka- tai soodapuhallus. Näin ollen se soveltuu herkimmillekin pinnoille, kuten lasille, tekstiileille, sähkölaitteille ja -johdoille.

Käyttökohteita on monenlaisia, kunhan paineilmasuuttimella pystyy operoimaan kohteen ympärillä. Esimerkkeinä: graffitien poisto seinistä, veneen perämoottoreiden puhdistus, tekstiilien puhdistus ja kattotiilien puhdistus. Netistä voi hakea ”dry ice blasting” hakusanoilla toteutuneita projekteja.

Suomessa tähän palveluun on perehtynyt ainakin Dry ice Finland –niminen yritys. Yrityksen tekemällä videolla näkyy miten kuivajääpuhallus toimii käytännössä.