”Kuka kuolee pyöräilemällä? Hollannissa kaikki pyöräilevät, ilman kypärää. Kuka kuolee näin?”

Näin kysyi torstaina Helsingin Sanomissa ilmestyneessä artikkelissa Linda Fortmann Häkkinen, joka oli elokuussa pyöräonnettomuudessa menehtyneen toimittaja Perttu Häkkisen vaimo. Artikkeli kertoo, että Häkkinen kuoli päähän saamiinsa vammoihinsa kaaduttuaan pyörällä ilman kypärää.

Valitettavasti tilastot kertovat, että kuoleminen pyöräilemällä ei ole lainkaan harvinaista. Ja että nimenomaan kypärää käyttämällä kuoleman riskiä voi merkittävästi vähentää.

Viime kuussa ilmestyneessä Liikenneturvan katsauksessa kerrotaan, että pyöräilijöiden liikennekuolemien määrä on lähes kymmenen vuoden takaisella tasollaan, vaikka loukkaantumisten määrä on vähentynyt kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana on kuollut vuosittain keskimäärin 26 ja loukkaantunut yli 700 pyöräilijää. Vuoden 2016 tietojen mukaan vakavasti loukkaantuneita oli 264.

Joka kuukausi kuolee siis keskimäärin kaksi pyöräilijää. Kymmenet loukkaantuvat, monet vakavasti.

Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä lähes joka kymmenes ja loukkaantuneista joka kahdeksas oli pyöräilijä.

Erityisen suuressa kuolemanvaarassa ovat vanhat pyöräilijät, mutta kuoleman riski kasvaa jo keski-iässä. Lapsia kuolee pyöräonnettomuuksissa vain vähän.

Pyöräilijän kuoleman aiheuttaa usein päävamma. Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosien 2014–2016 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä kypärää ei käyttänyt 61 pyöräilijää eli suurin osa.

Tilastojen mukaan kypärä olisi eri todennäköisyyksillä pelastanut heistä joka kolmannen.

Lisäksi on hyvä huomata, että tilastoissa eivät tietenkään näy ne pyöräilijät, jotka ovat pelastuneet kypärän käytön ansiosta. Heitä on varmasti paljon enemmän. Vielä 1980-luvulla kuolemaan johtaneita pyöräonnettomuuksia sattui enemmän, kun kypäriä ei yleisesti käytetty.

On totta, että Hollannissa kypärää ei käytetä erityisen paljon. Sielläkin tapahtuu kuitenkin kuolemaan johtavia pyöräonnettomuuksia paljonkin. Viime vuonna Hollannissa kuoli 206 pyöräilijää, eniten vuosikymmeneen ja enemmän kuin autojen kyydissä. Hollannin väestö on kolminkertainen Suomeen verrattuna mutta kuolemantapauksia sattuu 8-kertaisesti.

Pyöräily on upea liikkumistapa, mutta ei kannata elätellä harhakuvia, että se on erityisen turvallista. Etenkin ilman kypärää se voi olla hyvin vaarallista. Monta tragediaa voitaisiin välttää käyttämällä kypärää.