Liikkuvat ja ilmeikkäät kulmakarvat ovat saattaneet merkittävästi vaikuttaa ihmislajin kehitykseen. Näin väittää Yorkin yliopistossa Iso-Britanniassa tehty maanantaina julkaistu tutkimus.

Tutkijoiden mukaan kulmakarvoilla viestiminen on kehittynyt viimeisten 100 000 vuoden aikana.

Erityisesti viimeisten 20 000 vuoden aikana kehitys on ollut erittäin nopeaa, kun elämäntapamme muuttui metsästäjä-keräilijästä maanviljelijöiksi.

Varhaisilla esi-ihmisillä oli tutkimuksen mukaan jykevät kulmat, jotka viestivät rikkoutumattomasta vallasta ja aggressiosta. Modernilla ihmisellä on sulavampi otsa ja kulmakarvat, jotka voivat liikkua ilmeikkäämmin.

Liikkuvammat kulmakarvat mahdollistivat viestintäkeinoja, joilla ihminen pystyi ylläpitämään laajoja sosiaalisia verkostoja. Niiden avulla pystyttiin erityisesti ilmaisemaan hienovaraisempia tunteita kuten tunnistamista ja sympatiaa.

Tämä puolestaan mahdollisti parempaa ihmisten välistä ymmärrystä ja yhteistyötä.

Tutkijat tekivät johtopäätöksensä tarkastelemalla fossiilikalloa Kabwe 1, joka sisältyy National History Museumin kokoelmiin. Se on heidelberginihmisen kallo henkilöltä, joka eli 600 000–200 000 vuotta sitten.

Tutkijat  hyödynsivat 3d-mallinnusta. Tutkijat jättivät huomiotta teoriat siitä, että varhaisihmisellä törröttävää otsaa olisi tarvittu purennan aiheuttaman paineen tasaamiseksi otsassa.

Koska näyttöä otsan luuston tilallisesta tai mekaanisista tarpeesta ei ollut, tutkijat esittävät näkemyksensä, että otsan kehitys liittyy sosiaalisen vuorovaikutuksen kehittymiseen.