Salaperäinen kupliva mutageysir on herättänyt viime viikon aikana laajaa huomiota Yhdysvalloissa.

Mutageysir, eli kuuma lähde, josta purkautuu mutaa, liikkuu Yhdysvaltain Etelä-Kaliforniassa vaarallista tahtia kohti elintärkeää Arizonan osavaltion puolelle kulkevaa rahtijunaraideosuutta, osavaltion yhden Meksikon rajalle vievän päätien (California State Route 111 Highway) osuutta, tietoliikenneyritys Verizonin omistamaa telekommunikaatiolinjana toimivaa valokuitukaapelia sekä maaöljyputkistoa.

Geysiristä uutisoivat muun muassa Live Science –sivusto sekä Los Angeles Times.

”Se on hitaasti liikkuva katastrofi”, luonnehti Kalifornian Imperial County -piirikunnan palopäällikkö Alfredo Estrada ”Slow One”- sekä ”Niland Geyser”-nimillä kutsuttua mutalähdettä Los Angeles Timesille.

Uhkaava mutalähde sijaitsee piirikunnan Salton Sea -suolajärven lähistöllä ja myös San Andreasin siirrosvyöhykkeen alueella, missä on useita lohkoliikuntojen vaikutuksesta alaspäin vajoavia allaspainanteita.

Lohkoliikunnat eli maankuoressa kehkeytyvistä jännitystiloista alkunsa saavat toisiaan hankaavien kallioperälohkojen siirtymät ovat maanjäristysten aiheuttajia.

Samaisen alueen on ennakoitu olevan seuraavan Kaliforniaa uhkaavan kovan ja laajan ”Big One” -maanjäristyksen keskuspaikka.

Mutageysirin ennennäkemättömästä viimeaikaisesta liikehdinnästä huolimatta ei ole mitään todisteita siitä, että se enteilisi maanjäristystä. Alueella on ollut viime kuukausina vähemmän seismistä aktiivisuutta kuin yleensä.

Tutkijat ovat tienneet mutageysiristä jo yli 65 vuoden ajan. Noin 27 celsiusasteen lämpötilansa kuplivasta hiilidioksidista saava mutalähde muodostui historiallisten maanjäristysten vaikutuksesta.

Järistysten tuottamat syvät maanalaiset halkeamat mahdollistivat kaasujen nousun maanpinnalle, mikä puolestaan loi kuplivat muta-altaat.

Ennen viime vuosia mutalähde ei liikkunut peräti vuosikymmeniin.

Viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana lähde on painanut kaasua toden teolla. Se on edennyt hieman yli 18 metriä muutamassa kuukaudessa ja nyt vastaavan matkan vain vuorokaudessa. Kymmenen viime vuoden aikana se on taittanut kaiken kaikkiaan 73 metrin matkan.

Tähän mennessä kaikki pyrkimykset sen pysäyttämiseksi ovat epäonnistuneet.

Viranomaiset yrittivät pumpata liikkuvasta lähteestä vettä pois kehnoin tuloksin. Rahtijunaraideosuutta hallinnoiva Union Pacific Railroad -yritys rakensi 30 metriä pitkän ja 23 metrin syvyyteen yltävän maanalaisen muurin kivilohkareista sekä teräksestä.

Lokakuussa mutalähde alitti kyseisen muurin leikiten ja pääsi askeleen lähemmäksi junaraidetta. Rautatieyhtiö on laskenut alueen ohittavien junien nopeusrajoituksia väliaikaisten raiteiden rakentamisen lisäksi kauemmaksi lähteestä.

Osavaltion viranomaiset ovat ilmoittaneet sulkevansa State Route 111 -tien osittain, mikäli kupliva, mädältä kananmunalta lemuava geysir päätyy turhan lähelle sitä.

Mutalähdettä tutkivien geofyysikkojen mukaan mutalähde on raivannut reitilleen noin 2 230 neliömetrin altaan, joka on 5,5 metriä syvä ja 23 metriä leveä. Lietekiveä tieltään syövä mutamassa ulottuu noin 12 metrin syvyyteen.

Lähteestä vapautuvat myrkkykaasut ja hiilidioksidi hajoavat noin metrin päässä lähteestä, mikä mahdollistaa tutkijoiden ja viranomaisten turvallisen pääsyn sen läheisyyteen.

Ihmisiä on kuitenkin neuvottu välttämään ”Slow One” -geysirin läheisyydessä käyskentelyä. Myrkyt ja hapen puute voivat tukehduttaa kuoppaan tippuneen henkilön minuuteissa.

Katso video mutalähteeltä alta!