Yhdysvalloissa Missourin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka mehiläiset käyttäytyvät täydellisessä auringonpimennyksessä. Näyttää siltä, että mehiläiset pysäyttävät lentonsa ja hiljenevät tyystin, kun aurinko pimenee.

Apuna tutkijoilla oli 400 kansalaista ja koululaista, jotka pystyttivät 16 äänitallennuspaikkaa Oregonin, Idahon ja Missourin osavaltioissa. Tutkimus tehtiin 21. elokuuta 2017 tapahtuneen pimennyksen aikana.

Nauhoitusjärjestelmää oli aiemmin testattu mehiläisten pölytysaktiivisuuden tutkimiseen. Tutkimuslaitteisto koostui pienistä usb-mikrofoneista.

Nauhoitukset tehtiin paikoissa, joissa mehiläisillä oli aktiivista pölytystoimintaa. Lisäksi muutamiin paikkoihin liitettiin valo- ja lämpötila-antureita. Näin laitteet voitiin sijoittaa lähelle kukkia jo tunteja ennen auringonpimennyksen alkua.

Laboratoriossa biologi Candace Galen analysoi tulokset. Nyt niiden perusteella kirjoitettu artikkeli on julkaistu Annals of the Entomological Society of America –lehden verkkojulkaisussa.

Äänitteistä ei pystytty erottamaan lajeja, mutta havainnoitsijoiden mukaan äänityspaikan läheisyydessä lensi pölyttäjistä lähinnä kimalaisia ja hunajamehiläisiä. Vain yhdessä äänityspaikassa yksi pölyttäjä jatkoi lentoaan.

”Hajanaisten kirjallisuusvinkkien perusteella arvelimme, että mehiläisten aktiivisuus putoaa valojen himmentyessä. Mutta emme olleet odottaneet, että muutos olisi niin äkillinen. Mehiläiset jatkoivat lentoaan kunnes pimennys oli täydellinen ja vasta sitten pysähtyivät täydellisesti. Se oli kuin olisi huudettu ’valot pois’ kesäleirillä! Tämä yllätti meidät”, kertoi biologi Galen Entomology today -lehdessä.

Vaikka lämpötila putosi pimennyksen aikana 10–15°C, sillä näyttää olleen vähemmän vaikutusta kuin valon määrän vähenemisellä.

Tutkimus laajentaa käsitystämme auringonpimennyksen vaikutuksista eläinkunnalle. Päivälinnut vaikenevat auringonpimennyksessä, kun puolestaan yölaulajat aktivoituvat. Lehmät puolestaan jatkavat laiduntamistaan, niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Vankeudessa olevat simpanssit kerääntyvät katsomaan pimennystä. Aivan kuten ihmiset.

Tutkijoita auttaneet kansalaiset ja koululaiset nauhoittivat pölyttäjien hiljenemistä auringonpidennyksen aikana.