Yhdysvalloissa on uutisoitu tällä viikolla laajasti ”ensimmäisestä marihuanan yliannostuksesta johtuneesta kuolemasta”.

Kohu sai alkunsa kahden yhdysvaltalaislääkärin Clinical Practice and Cases in Emergency  –tiedejulkaisussa julkaisemasta tapausraportista, jossa lääkärit kuvailevat yhdentoista kuukauden ikäisen poikavauvan kuolleen tämän syötyä tuntemattoman määrän kannabista.

Vauvan viralliseksi kuolinsyyksi todettiin sydänlihastulehduksesta johtuva sydänkohtaus, mutta lääkärit eivät löytäneet ruumiinavauksessa merkkejä sydänlihastulehduksen aiheuttaneesta viruksesta.

”Ainoa poikkeavuus minkä löysimme oli marihuana. Vauvan veressä oli korkea thc-pitoisuus”, toinen lääkäreistä, tohtori Christopher Hoyte kertoi Reno Gazette Journalille.

”Lapsen tila ei koskaan parantunut. Yksi asia johti toiseen ja lapsi kuoli lopulta sydämen pysähtymiseen.”

Uutissivusto AOL:n mukaan pojan huoltaja kertoi lääkäreille tämän kärsineen tyypillisistä sydänlihastulehduksen oireista, kuten oksentelusta ja uneliaisuudesta pojan sairaalahoitoon tuontia edeltävinä päivinä. Sydänlihastulehdus on lapsilla hyvin harvinainen.

”Onnistuimme eliminoimaan lähes kaikki muut mieleemme tulleet mahdolliset sydänlihastulehduksen aiheuttajat pois lapsen kuolinsyytä selvittäessämme”, tohtori Hoyte kertoo 9News-sivustolla.

Lääkärit kuitenkin muistuttavat, että sydänlihastulehdus saattaa johtua myös tekijöistä, joita on mahdoton testata.

Raportissa todetaan lapsen vanhempien olevan huumeidenkäyttäjiä, ja että lapsi eli ”epävakaassa motelliympäristössä”.

Kuten kerroimme aiemmin tällä viikolla, Yhdysvaltain huumepoliisin mukaan ainuttakaan kannabiksen yliannostuksesta johtuvaa kuolemaa ei ole koskaan aikaisemmin raportoitu.

Kannabiksen käytön ja sydänlihastulehduksen välistä yhteyttä tutkineita tutkimuksia on julkaistu, mutta niissä ei olla vedenpitävästi onnistuttu todistamaan syy-seuraussuhdetta.

Aiheesta nousseen kohun myötä monet ovat kuitenkin ehtineet hypätä johtopäätökseen, että kannabis olisi varma syyllinen lapsen kuolemalle. Raportin toisen kirjoittajan, tohtori Thomas Nappen mukaan tästä ei ole kyse.

”Ehdottomastikaan emme väitä, että marihuana tappoi lapsen”, Nappe kertoo The Washington Postille.

Nappen mukaan raportissa yksinkertaisesti selvitetään epätavallisen tapahtumaketjun kulkua, ja että sen tarkoituksena oli kiinnittää tiedeyhteisön huomio siihen, että sydänlihastulehduksen ja kannabiksen välinen yhteys on syytä selvittää.

Amerikkalaislehtien haastattelemien ulkopuolisten asiantuntijoidenkin mukaan syyttävän sormen osoittelu on aivan liian aikaista.

Tohtori Noah Kaufman muistuttaa 9Newsille, että tiede tuntee tuhansia tapauksia, joissa lasten elimistöön on vahingossa joutunut kannabista.

”Vaikka oireet voivat olla pahoja, yksikään aiemmista tapauksista ei ole johtanut kuolemaan.”

Vuonna 2015 tapahtunutta kuolemaa on käsitelty viime vuonna toisessakin tutkimuksessa, jossa todettiin, että marihuanaa ei voida pitää sydänlihastulehduksen aiheuttajana.

Stanfordin yliopiston professori Keith Humphreysin mukaan tapausta pitäisi käsitellä sellaisena kuin se on, eli hyvin harvinaisena tapauksena.

”Tämän tapauksen perusteella ei ole oikeutettua lietsoa laajamittaista paniikkia kannabiksen tappavuudesta. Näyttöä sen puolesta ei yksinkertaisesti ole.”

Tutkijat ovat kuitenkin kaikki yhtä mieltä siitä, että tapaus palvelee tärkeänä muistutuksina vanhemmille siitä, että kannabista pitäisi säilyttää lasten ulottumattomissa.