USA:n Kuuban suurlähetystön ympärillä viime kesästä asti vellonut mysteeri on hiljalleen ratkeamassa.

Tuorein raportti tapauksesta viittaa siihen, että akustisen aseen sijaan aivotärähdyksen oireita aiheuttanut mysteeriääni olisi syntynyt huonon insinöörityön seurauksena.

Suurlähetystön työntekijät raportoivat kuulleensa heinäsirkkojen sirinää muistuttavan voimakkaan äänen, jonka uskotaan aiheuttaneen muun muassa kuulovaurioita, pahoinvointia ja päänsärkyä.

Uutistoimisto Associates Press julkisti näytteen äänestä lokakuussa:

Michiganin ja Zhejiangin yliopiston IoT-laiteasiantuntijat Kevin Fu ja Wenyuan Xu uskovat nyt päässeensä mysteeriäänen alkulähteille. Fu ja Xu kertovat IEEE Spectrum -sivustolla, että asioiden internetiin yhdistetyt laitteet voivat käyttäytyä kummallisesti häiriölle altistuessaan.

AP:n julkaisemaa ääninäytettä analysoineet tutkijat selvittivät ensiksi näytteen tarkan taajuuden (7 kHz) ja amplitudin. Heidän teoriansa mukaan äänen olisi aiheuttanut keskeismodulaatiosärö, joka syntyy kahden tai useamman taajuuden sekoittuessa signaalitien epälineaarisissa komponenteissa.

Käytännön kokeet paljastivat, että 25 kHz:n ja 32 kHz:n ultraäänet synnyttävät sekoittuessaan 7 kilohertsin taajuuden. Fu esittelee ilmiötä alla olevalla videolla:

Tutkijoiden mukaan suurlähetystön tiloissa kuulunut ääni on hyvin todennäköisesti syntynyt vahingossa. ”Laitteet on saatettu asentaa suurlähetystöön eri asentajien toimesta, jolloin he ovat olleet täysin tietämättömiä toisen ryhmän tekemästä työstä”, tutkijat selittävät.

”Tällaista akustista asetta ei yksiselitteisesti ole olemassa.”

”Tähän mennessä esitellyistä selityksistä tämä kuulostaa kaikkein todennäköisimmältä ja teknisesti mahdollisimmalta”, toteaa MIT:n professori Fadel Adib, joka ei ollut osallisena tutkimuksessa.

Mysteeriin paneutuneet asiantuntijat ovat aiemmin kyseenalaisteet sen, voisiko äänellä ylipäätään aiheuttaa suurlähetystön työntekijöiden raportoimia oireita. Neurotutkija Seth Horowitzin mukaan tällaista akustista asetta ei yksiselitteisesti ole olemassa.

Horowitzin näkemystä tukee se, että mittavista etsinnöistä huolimatta jälkeäkään tällaisesta aseesta ei ole löydetty. Myös motiivi tällaisen aseen käytölle on nostettu kysymysmerkiksi. Miksi Kuuba haluaisi tieten tahtoen rikkoa vastikään elvytetyn diplomaattisuhteen maiden välillä?

Asiantuntijat ovatkin ehdottaneet oireiden todelliseksi syyksi massahysterian ilmentymää. Havannan yliopiston psykologi Dionisio Zaldívar Pérezin mukaan maiden välisen välienkorjausprosessin purkamisesta puhuneen Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi oli omiaan ruokkimaan joukkohysteriaa.

”Sen kaltainen tilanne johtaa helposti siihen, että ihminen tuntee olonsa uhatuksi.”

”Englantia puhuvat yhdysvaltalaisdiplomaatit elivät Kuubassa hyvin suljetussa yhteisössä, ilman yhteyksiä paikallisiin asukkaisiin. Stressi voi levitä helposti tällaisessa ympäristössä.”

Yhdysvallat myös julisti ilmiön hyökkäykseksi diplomaattejaan vastaan, mikä oli Pérezin mukaan omiaan kasvattamaan yhteisön stressiä.