Kuusta Maahan päätyneestä meteoriitista on tunnistettu moganiittiä. Se on mineraali, joka muodostuakseen tarvitsee vettä. Löytö vahvistaa, että Kuussa olisi vettä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun moganiittiä on havaittu Kuun kiviaineksesta.

Japanilaisen Tohukun yliopiston johtaman tutkijaryhmän artikkeli on julkaistu Science Advances -lehdessä. Aiheesta uutisoi Science Daily.

Tutkijat analysoivat moganiittiä Luoteis-Afrikan kuumalle aavikolle pudonneesta meteoriitista. Koko tutkimusaineisto sisälsi 13 meteorittia. Kuitenkin vain yhdestä niistä havaittiin meganiittiä.

Tutkijoiden mukaan tämä todistaa, että sitä ei ole voinut muodostua aavikon rapautumisolosuhteissa. Silloinhan sitä olisi pitänyt olla kaikissa näytteissä.

Tutkijat hyödynsivät meteoriittikivien kemiallisen koostumuksen ja mineraalirakenteiden analysoinnissa monia menetelmiä. Niitä olivat suuren suurennoksen antava elektronimikroskooppi sekä mikro-Raman spektrometri, jolla tutkijat määrittivät mineraalirakententeita niiden atomivärähtelyn perusteella.

Tutkimusryhmä arvioi, että meteoriitit olivat peräisin Kuun alueelta nimeltään Procellarum Terrane. Tutkijoiden mukaan moganiitti olisi syntynyt, kun vesi on haihtunut kovassa auringonvalossa.

Tutkimusryhmää johtaneen Masahiro Kayaman työoletus on, että syvemmällä Kuun pinnan alla suojassa Auringolta vesikiteitä olisi runsaasti.

”Moganiitti on piidioksidin kide ja samanlainen kuin kvartsi. Se muodostuu Maassa saoksena, kun piidioksidia sisältävä emäksinen vesi haihtuu kovassa paineessa. Moganiitin olemassaolo merkitsee vahvasti, että Kuussa on vesitoimintaa”, sanoo Kayama.

Japanilaisetn tutkijaryhmän arvio on, että vettä olisi noin 0,6 prosenttia Kuun maaperästä. Jos tämä pitää paikkansa, tulevaisuuden retkikunnat ja mahdollinen asutus hyötyisivät tästä merkittävästi.

Japanin avaruusjärjestön JAXA:n on kerrottu harkitsevan kahta tutkimusmatkaa Kuuhun. Viiden vuoden sisällä tarkoitus olisi tutkia napa-alueiden mahdollisia vesivarantoja.

Näytteiden keräysmatka Kuun kääntöpuolelle olisi tarkoitus toteuttaa kymmenen vuoden päästä.