Hannu Häyhä, kuva

Kuvan koodaaminen digitaaliseen muotoon ja taulutelevisioiden viimeaikainen kehitys muuttavat jatkossa suuren osan elävästä kuvasta teräväpiirtoiseksi. Hd-tasoisia elokuvia voi katsella blu-ray-levyiltä. Tv-lähetysten vastaanottokin hdtv-muodossa on mahdollista sekä satelliitista että kaapeliverkon kautta. Maanpäällisiin lähetyksiin teräväpiirtokuvaa on kuitenkin luvassa vasta myöhemmin, eikä sitä voi jatkossakaan vastaanottaa nyt kaupan olevilla televisioilla ilman lisälaitteita.

Suomessa siirryttiin pari vuotta sitten täysin digitaaliseen tv-lähetysjärjestelmään ja analoginen verkko suljettiin. Kaapelipuolella analogiset lähetykset lopetettiin puolisen vuotta myöhemmin, mutta nyt kaikki televisio-ohjelmat lähetetään vastaanottopaikasta riippumatta digitaalisina.

Samalla maanpäällisessä verkossa vapautui huomattava määrä lähetystaajuuksia, joista osa voidaan ottaa lähitulevaisuudessa käyttöön uusille hdtv- eli teräväpiirtokanaville.

Suurempia ruutuja

Taulutelevisiot ovat kehittyneet nopeasti. Kymmenisen vuotta sitten ne olivat kalliita, eikä niiden kuvanlaatukaan yltänyt kuvaputkitelevisioiden tasolle. Nyt lcd- ja plasmanäyttöjen hinnat ovat pudonneet, ja kuva toistuu huipputerävänä. Samalla olohuoneeseen sijoitettujen näyttöjen koko on kasvanut huimasti.

Varsinkin suurimmilla ruuduilla tavallinen tv-kuva näyttää silti pehmeältä ja digitelevision lähetystekniikasta johtuvat liikehäiriöt näkyvät kiusallisen selvinä. Näin käy etenkin niitä kanavia katsottaessa, joiden lähettämiseen käytetään vain vähän bittikapasiteettia.

Digitaalisen kuvankoodaustekniikan kehitys on tuonut huomattavia parannuksia tähänkin ongelmaan. Parempaa ja häiriöttömämpää kuvaa on tarjolla dvd-elokuvalevyiltä, ja aitoa hd-tasoista kuvaa voi katsoa vanhan dvd-järjestelmän korvaavalla blu-ray-soittimella.

Myös tv-ohjelmia on alettu lähettää teräväpiirtomuodossa – joskin tarjonta on toistaiseksi varsin maltillista. Satelliittiantennin omistajat ovat voineet jo muutaman vuoden ajan seurata lukuisia hdtv-kanavia, ja kaapeliverkoissakin teräväpiirtotarjontaa alkaa olla kasvavassa määrin. Maanpäällisessä verkossa hdtv-ohjelmia ei vielä ole, mutta niiden aika koittaa näillä näkymin ensi vuoden puolella.

Kaiken kaikkiaan on todettava, että teräväpiirtoinen kuva nostaa television katselukokemuksen täysin uudelle tasolle. Varsinkin yli 40-tuumaisella kuvaruudulla se tuo monikanavaisella kotiteatteriäänellä terästettynä aidon elokuvatunnelman jokaiseen olohuoneeseen.

Teräväpiirtoa televisioon

Satelliittiohjelmien katsomiseen tarvitaan erillinen digiboksi ja satelliittiantenni. Varsinkin taajamien kerrostaloasunnoissa oman lautasantennin asentaminen on aina hankalaa, ja usein myös mahdotonta. Siksi keskitymme nyt vain kaapelin ja maanpäällisen verkon kautta välitettävään teräväpiirtokuvaan.

Ilman erillistä satelliittiantennia hdtv-lähetyksiä voi tällä hetkellä seurata ainoastaan kaapeliverkkoon liittyneissä kotitalouksissa. Maanpäälliset hdtv-lähetykset aloitetaan näillä näkymin vasta ensi vuoden loppupuolella.

Kaapeliverkossakin vain uudehkot Cable Ready HD -hyväksytyt televisiot kykenevät näyttämään hdtv-ohjelmia ilman erillistä Cable Ready HD -hyväksynnällä varustettua digiboksia. Cable Ready HD -hyväksynnänkin saaneet televisiot tarvitsevat teräväpiirto-ohjelmia varten samalla hyväksynnällä varustetun kortinlukijan eli korttimoduulin, jonka toistaiseksi voi vuokrata omalta kaapelioperaattoriltaan.