UNELMADUUNI

Musiikkitalossa kaikki on uutta ja tehty sataprosenttisesti musiikin ehdoilla. Laulajien, soittajien ja yleisön ohella uusista tiloista nauttii kourallinen äänen, kuvan ja valotekniikan ammattilaisia. Kirjoittaja nauttii myös, vaikka perisuomalainen kateus yrittääkin välillä hiipiä puseroon.

LINKIT
Tekniikkaa terveellä pohjalla
Suomalaista akustiikan osaamista
Ääntä saliin ja koko maahan
Kuva televisioon ja nettiin
Musiikkitekniikkaa Sibelius-Akatemiassa
Puheita, luentoja ja seminaareja

Helsingin Musiikkitalo on paljon enemmän kuin suuri konserttisali. Maan uumenista paljastuu esimerkiksi akustiikaltaan muunneltava Camerata, musiikkiteatteri Sonore, sähköistä äänentoistoa varten viritetty Black Box sekä täydellisesti varusteltu musiikkikorkeakoulu studioineen ja luokkatiloineen.

Talon monimuotoisuutta ei aina tule ajatelleeksi, koska julkisuudessa on keskitytty pääosin akustiikkaan ja arkkitehtuuriin. Julkiskuva pitää kuitenkin paikkansa suuren konserttisalin osalta; se on näet tehty nimenomaan akustiselle musiikille.

Linjaus on selkeä eikä siitä kannata nurista, sillä surkeita kompromisseja on jo nähty ja kuultu riittämiin. Nyt klassiselle musiikille saatiin pääkaupunkiseudulle vihdoin asianmukainen 1700 hengen sali, missä myös rockpuolen kulkijan soisi piipahtavan. Matkailuhan avartaa, vaikka liikkuisikin lähijunalla tai ratikalla.

Klassisen musiikin esittämiseen ei ensi tuntumalla tarvita sen ihmeellisempää tekniikkaa. Riittää että vahtimestari tulee paikalle ennen konserttia ja sytyttää valot saliin. Yleisön poistuttua valot sammutetaan ja ovet suljetaan.

 

Musiikkitalon isossa salissa on kuitenkin parhaalla paikalla 60-kanavainen DiGiCo SD8 -digitaalimikseri sekä kattava valo-ohjauspöytä. Katossa taas roikkuu 46 banaanimuotoon ripustettua L-acoustics Kiva -kaiutinta subwoofereineen – tuttua tavaraa niin rock-areenoilta kuin konserttitaloistakin.

 

Lavan reunoille tuodaan usein myös ohuet pilarikaiuttimet ja subwoofeineen. Ilman lavakaiuttimia ääni lokalisoituisi liian ylös, eikä se tuntuisi enää lähtevän esiintyjistä vaan kaiuttimista.

Näin järeää kalustoa ei ole hankittu pelkästään puheääntä varten, joten akustistakin musiikkia vahvistetaan joskus sähköisesti – vaikkei yleisö kaiuttimien olomassaoloa usein edes huomaa.

Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin Kaupunginorkesteri, Radion Sinfoniaorkesteri ja Sibelius-Akatemia. Kummassakin orkesterissa soittaa satakunta muusikkoa ja työskentelee kymmenkunta muuta henkilöä. Sibelius-Akatemiassa on 1500 opiskelijaa sekä opetus- ja muuta henkilöstöä noin 400.

Suuren salin esitystekniikasta vastaa Musiikkitalon palkkalistoilla viisi henkilöä. Yhdellä on ääni, toisella valot, kolmannella kuva ja neljäs huolehtii lavan logistiikasta. Viides soturi on edellisten esimies eli käyttöpäällikkö. Lisäksi tarvitaan joukko osaavia freelance-teknikoita, it-tuki ja tietenkin Yleisradion äänittäjiä ja muuta henkilöstöä.

Seuraavien linkkien takana voi tutustua Musiikkitalon esitystekniikkaan ja siitä vastaaviin ammattilaisiin.

LINKIT
Tekniikkaa terveellä pohjalla
Suomalaista akustiikan osaamista
Ääntä saliin ja koko maahan
Kuva televisioon ja nettiin
Musiikkitekniikkaa Sibelius-Akatemiassa
Puheita, luentoja ja seminaareja