KOLMEN KAUPPA


Matti Vuorimaa, kuvat


VERTAILU: 46-50-TUUMAISET 3D-TELEVISIOT >>>


Jos elokuvia haluaa kotona katsoa kolmiulotteisina, 3D-laseilla varustetun television lisäksi tarvitaan vielä 3D-blu-ray-soitin. Kokonaisuuden kolmas komponentti on laitteita yhdistävä hdmi 1.4 -liitäntä, jota ilman 3D-kuvaa ei saa näkyviin.

Kolmiulotteiseen näkymään tarvitaan kaksi kuvaa, jotka otetaan silmien etäisyyden päästä toisistaan. Kuvat on tarkoitus näyttää siten, että vasen silmä näkee vain vasemman ja oikea silmä oikean kuvan.

Kolmiulotteisten näkymien välittämiseen on vuosien saatossa kehitetty monenlaisia tekniikoita.

Valokuvapuolella alkuun päästin jo 1800-luvulla, mutta parhaiten muistettaneen ViewMaster-kiekot ja niitä pyörittävät katselulaitteet. Elokuvissa 3D-tekniikan läpimurtoa yritettiin aluksi punaviherlaseilla. Niiden suosio hiipui kuitenkin pian lähes olemattomiin.

Elokuvateattereissa 3D alkoi jälleen nostaa päätään muutama vuosi sitten – ja tällä kertaa entistä kehittyneemmällä tekniikalla.

Elokuvissa katsoja pitää päässään niin sanottuja aktiivilaseja, joissa linssit avautuvat ja sulkeutuvat vuorotellen. Lasien vasen linssi on auki silloin, kun ruudulla on vasemmalle silmälle tarkoitettu kuva, ja kun kuva vaihtuu, vasen linssi sulkeutuu ja oikea avautuu.

Uusien 3D-televisioiden mukana toimitetaan aktiivilasit, joita ohjataan television sisään rakennetusta tai erikseen hankitusta lähettimestä.


1. MILLAINEN TELEVISIO?

Kolmiulotteisten elokuvien ja muun yhteensopivan materiaalin katseluun tarvitaan 3D-tekniikalla varustettu televisio ja siihen sopivat aktiiviset 3D-lasit. Lasit ovat ainakin toistaiseksi merkkikohtaisia.

Ks. Vertailussa 46-50-tuumaiset 3D-televisiot >>>


2. MISTÄ SAA ELOKUVIA?

Kolmiulotteisia elokuvia on julkaistu jo vuosikausia dvd-levyillä ja jopa vhs-kaseteilla. Ne on kuitenkin tehty katseltavaksi punaviherlaseilla.

Tämän päivän 3D-televisioihin elokuvat saa blu-ray-levyiltä, mutta valikoima kattaa toistaiseksi vasta muutamia nimikkeitä. Syksyn kuluessa tarjonta todennäköisesti kasvaa nopeasti.

Yhdelle blu-ray-levylle on mahdollista tallentaa elokuvasta sekä 3D- että 2D-versio. Siksi 3D-levyjä voi ostaa varastoon, vaikka ei vielä omistaisikaan 3D-televisiota.

 

 


3. MILLAINEN ELOKUVASOITIN?

Elokuvien katseluun tarvitaan 3D-yhteensopiva blu-ray-soitin. Varsinaiset 3D-soittimet ovat tämän vuoden malleja, mutta joihinkin vuoden tai parin ikäisiin soittimiin 3D-ominaisuuden saattaa saada ohjelmistopäivityksenä. Kuvan Samsung BD-C6900 maksaa noin 350 euroa.

 


4. MITEN LAITTEET KYTKETÄÄN?

Kolmiulotteinen kuva siirretään televisioon hdmi-liitännän kautta. Uusissa blu-ray-soittimissa hdmi-liitäntä on samanlainen kuin 3D-televisioissakin, eli tyyppiä 1.4.

Kaikki hdmi-kaapelit eivät siirrä 3D-kuvaa häiriöittä, koska 3D-signaali vaatii laajemman tiedonsiirtokaistan kuin mihin kaapelin kapasiteetti yltää. Käytännössä 3D-katseluun riittää johto, joka siirtää virheettömästi 1 080p-tarkkuuden videokuvaa. Tällainen kaapeli täyttää hdmi 1.3 -normin määrittelemän high speed -luokituksen.

Kuvassa oleva alle 350 euron blu-ray-soitin LG BX580 kytketään 3D-televisioon high speed -luokituksen mukaisella hdmi-kaapelilla.

Jotkut vanhemmat soittimet sekä PlayStation 3 -pelikonsolin voi päivittää 3D-yhteensopivaksi lataamalla niihin uusi ohjelmisto. PS3:een 3D-blu-ray-elokuvat näyttävä päivitys on luvassa lokakuussa.

Koska PlayStation 3 on tietokone, jonka vääntö riittää vaativaankin laskentaan, 3D-katselu on mahdollista, vaikka PS3 sisältää vain hdmi 1.3- tai hdmi 1.2 -liitännän. Television ja esimerkiksi 3D-kuvaa välittävän kotiteatterivahvistimen tulee silti olla varustettu hdmi 1.4 -liitännällä.


5. MILLAINEN VAHVISTIN 3D-KOTITEATTERIIN?

Jos nyt on ostamassa vahvistinta tai viritinvahvistinta kotiteatteriin, kannattaa valita uusi malli, jossa on hdmi 1.4 -liitäntä.

Aivan kaikki hdmi 1.4 -laitteet eivät kuitenkaan ole 3D-yhteensopivia, ja joihinkin tänä vuonna esiteltyihin kotiteatterin viritinvahvistimiin 3D-ominaisuuden saa vasta ohjelmistopäivityksenä.

Vahvistinta valitessa kannattaa lisäksi varmistaa, että vahvistimen hdmi 1.4 -lähtöön saa 3D-televisiosta niin sanotun paluukanavan, jolla tv:n ääni kytkeytyy kotiteatteriin ilman erillistä kaapelia.

Kuvan Onkyo TX-SR308 on alle 300 euroa maksava kotiteatterin viritinvahvistin, joka sisältää kolme hdmi 1.4 -tuloa ja paluukanavalla varustetun hdmi 1.4 -lähdön. Laite on testattu TM:n numerossa 10/2010.


6. MITEN 3D TOIMII VANHASSA KOTITEATTERISSA?

Jos kotiteatterivahvistimessa ei ole 3D-yhteensopivaa hdmi 1.4 -liitäntää, 3D-kuva pitää viedä hdmi-kaapelilla suoraan televisioon. Äänen voi silloin siirtää vahvistimeen valokaapelilla eli optisen liitännän kautta.

Joissain kotiteattereissa on 7.1-kaiutinjärjestelmä, jota ruokkii hieman vanhempi 7.1-linjatulolla varustettu vahvistin. Jos tällaiseen vahvistimeen haluaa 3D-blu-ray-soittimen, kannattaa valita hieman kalliimpi malli, jossa on 7.1-linjalähtö. On periaatteessa aivan sama, muunnetaanko digitaalinen 7.1-ääni analogiseksi soittimessa vai vahvistimessa, sillä laadukas linjaliitäntä ei heikennä äänenlaatua.

Kuvan 3D-blu-ray-soitin Panasonic DMB-BDT300 kytketään vahvistimeen 5.1-ääntä kuljettavalla valokaapelilla. Soittimessa on myös 7.1-linjalähtö.


7. ONKO KOTITEATTERIPAKETEISSA 3D?

Taulutelevisioiden äänenlaatu ei ole kaksinen, eivätkä 3D-mallit poikkea tästä linjasta. Helpoin tapa parantaa tv:n ääntä on hankkia valmis kotiteatteripaketti, jossa on kaksi, viisi tai seitsemän kaiutinta sekä matalia ääniä toistava subwoofer.

Uusimmissa kotiteatteripaketeissa dvd-soitin on korvautunut 3D-blu-ray-soittimilla. Noin 1 300 euroa maksava Samsung HT-C6930W edustaa 3D-blu-ray-sarjojen monipuolisinta päätä.

 


8. NÄKYVÄTKÖ 3D-PELIT TELEVISIOSSA?

Yksi lupaavimmista 3D-sovelluksista ovat pelit. Tuohan kolmas ulottuvuus tulleessaan entistä uskottavampia, kiinnostavampia ja kenties myös haastavampia ympäristöjä.

Tietokoneessa 3D-pelaaminen on ollut mahdollista jo joitain vuosia, mutta tekniikka ei ole samaa kuin uusissa 3D-televisioissa. Niinpä 3D-pelaamiseen tarkoitetut tietokonenäytöt eivät ainakaan toistaiseksi toimi yhdessä 3D-blu-ray-soittimien kanssa. Tietokoneeseen sen sijaan saa apuohjelmia, joilla kolmiulotteisia pelinäkymiä voi muuntaa 3D-television ymmärtämään muotoon.

PlayStation 3 -konsoliin saa jo ensimmäisiä 3D-televisioissa näkyviä kolmiulotteisia pelejä. Kaikkien pelien laatutaso ei kuitenkaan ole vielä sitä, mihin tekniikka antaisi mahdollisuudet.


9. VOIKO 3D-OTOKSIA KUVATA ITSE?

Stereoskooppisia valokuvapareja voi periaatteessa napsia millä tahansa kameralla ottamalla samasta kohteesta kaksi kuvaa noin 10 sentin päästä toisistaan. Kuvien saattaminen 3D-televisiossa katsottavaan muotoon ei kuitenkaan ole ihan helppoa.

Kätevämpiä ratkaisuja ovat syksyllä kauppoihin tuleva Fujifilm FinePix Real 3D W3 -kamera (450 euroa) sekä Sonyn uudet 3D-pyyhkäisyllä varustetut pokkarit ja järjestelmäkamerat (TM 14/2010).

Sony tallentaa 3D-näkymän kameraa kääntämällä. Otoksia voi katsella tavalliseen tapaan näytöltä ja ne voi tulostaa paperille, mutta 3D-televisiossa kuvat näkyvät kolmiulotteisina. Leveän panoraaman lisäksi tarjolla on tv-ruudulle sopiva 16:9-asetus

Panasonic on puolestaan esitellyt maailman ensimmäisen 3D-kotivideokameran HDC-SDT750. Sitä odotetaan kauppoihin lokakuussa.


10. KOSKA 3D-LAITTEITA KANNATTAA OSTAA?

Kolmiulotteiset valokuvat ja elokuvat ovat tulossa koteihin ties kuinka monetta kertaa. Nähtäväksi jää, miten ne tällä kertaa otetaan vastaan. Tekniikka on joka tapauksessa kehittyneempää kuin koskaan aiemmin.

Vaikka 3D-katseluun siirtymisellä ei ole mitään kiirettä, uutta ja vähän parempaa televisiota ostaessaan voi hyvin päätyä 3D-malliin. Sama pätee myös blu-ray-soittimiin ja kotiteatteripaketteihin.

Tänä syksynä on jälleen alettu puhua ilman laseja katsottavista 3D-näytöistä. Mistään ihan uudesta ideasta ei kuitenkaan ole kyse, sillä prototyyppejä on esitelty messuilla ja valmistajien laboratorioissa jo vuosia.

Lasittoman 3D-tekniikan yleistymistä hidastaa kuitenkin itse ihminen: oikean ja vasemman silmän kuvaa on vaikea ohjata oikeaan osoitteeseen, ellei pää pysy paikallaan. Ja mitäs sitten tehdään, jos katsojia on useampia? Ratkaisuja on toki esitelty, mutta ne ovat laseihin verrattuna monimutkaisia, hankalia ja kalliita.