KATSE TULEVAISUUTEEN

 

Matkaviestinalan päätapahtuma, Barcelonan Mobile World Congress (MWC) kokosi tänäkin vuonna valmistajien ja operaattoreiden edustajat ihmettelemään alan nykyisiä ja tulevia virtauksia. Kymmentuhatpäisen messukansan joukossa rynniessä silti jopa maallikollekin välittyi kuva siitä, missä tällä hetkellä mennään kännykkäbisneksessä.

Ehdottomasti tämän vuoden Mobile World Congress -messujen näkyvintä antia olivat uusimmat kosketusnäytöllä varustetut älypuhelimet ja tablet-tietokoneet.

Entistä nopeamman mobiilin internet-yhteyden ansiosta videoiden katselu ja nettipelien pelaaminen onnistuu suoraan isolta näytöltä – parhaimmillaan jopa kolmiulotteisesti.

Kännykällä tai tablettitietokoneella on mahdollista kuvata myös kolmiulotteista hd-tasoista videota.

Tällä hetkellä ehkä kaikkein kuumin taisto käydään älykännyköiden käyttöjärjestelmistä.

Parahiksi messujen alla näyttävästi julkistettu Nokia-Microsoft-liitto pyrkii omalla käyttöjärjestelmällään maailmalla niin kovaksi tekijäksi, että se pystyy haastamaan Google Android- ja Apple iOS -alustojen ympärillä käytävän hurjan kuohunnan.

Varsinkin meikäläisessä lehdistössä ja sähköisissä uutisoinneissa rankasti arvosteltuun

Nokian ratkaisuun johti mitä ilmeisimmin Microsoftin ylivoimaisuus yritysohjelmistoissa ja mahdollisuus kasvattaa osuuksia nimenomaan Amerikan markkinoilla. Microsoftille Nokia taas oli haluttu yhteistyökumppani pelkästään jo hyvien operaattorisuhteittensa takia.

Loppujen lopuksi Nokia-Microsoft-liitto saattaa hyödyttää kaikkia osapuolia – niin puhelinten valmistajia, operaattoreita kuin ohjelmistokehittäjiäkin. Tehokkaan tuotantokoneistonsa lisäksi Nokialla on paljon erityisosaamista esimerkiksi navigointi- ja valokuvaustoiminnoissa, joita se voi hyödyntää tulevissa malleissaan.

Oikeastaan vasta nyt kännykkätilanne vastaa paremmin pc-maailmaa, eli Android = Linux, iPhone Os = Mac Os ja Windows Mobile 7 = Windows 7. Älypuhelinhan on jo ihan oikeasti taskukokoinen tietokone.