YHDELLÄ KÄDELLÄ

Miksi kuljettaa mukana kännykän kokoista videokameraa, kun kerran kännykälläkin saa videoita ja valokuvia? No vaikkapa siksi, ettei toisella kädellä tarvitse kannatella kameraa samalla, kun toinen käsi selaa valikoita.

Creative Vado HD on miellyttävä poikkeus verrattuna esimeriksi kännyköiden videokameroihin, sillä kuvaamisen voi aloittaa käymättä läpi mitään asetuksia. Lisäksi kuvanlaatu yltää teräväpiirtotarkkuuteen (720p), eikä laite maksa kuin parisataa euroa.

Kamerassa on vain virtakytkin, neliönäppäin sekä kolme painiketta: tallennus, toisto ja tauko sekä poisto. Neliönäppäimestä säädetään äänenvoimakkuutta ja käynnistetään haku sekä pikasiirto. Tallennuksen aikana neliönäppäin säätää kaksinkertaista digitaalista zoomia.

Videoita katseltaessa Vado kannattaa kytkeä taulutelevisioon hdmi-liitännän kautta. No, kuvanlaatu ei 720-pisteen erottelusta huolimatta edusta varsinaista teräväpiirtoa samassa mielessä kuin jokin avchd-järjestelmän full hd -videokamera. Tämän huomaa, kun otoksia katsoo vaikkapa vain 32-tuumaiselta tv-ruudulta. Toisaalta Vado jättää taakseen niin kännykkäkamerat kuin useimmat videotallennuksella varustetut valokuvakamerat.

Toisin kuin valokuva- ja videokameroissa, Vado HD:ssä ei ole zoom-objektiivia. Siksi kuva on rajattava kävelemällä lähemmäs tai kauemmas kohteesta. Digitaalista zoomia eli kuvan sähköistä rajaamista kannattaa välttää, sillä se heikentää tarkkuutta.

Kiinteä laajakulmaobjektiivi pakottaa kuvaajan siirtymään lähelle kohdetta, jolloin äänenkin saa yleensä paremmin talteen. Puheesta saa hyvin selvää, mutta ääni on hieman ohut ja se säröytyy helposti.

Tietokoneeseen kamera kytketään pohjasta esiin kääntyvän usb-liittimen kautta. Vadon kahdeksan gigatavun muistiin on tallennettu myös Windows XP:ssä ja Vistassa toimiva katselu- ja editointiohjelma nimeltään Central. Sillä leikkeitä voi koostaa ja muokata sekä siirtää näppäimen painalluksella esimerkiksi internetin YouTube-palveluun. Editointiohjelmasta huolimatta Vado HD ei ehkä ole omimmillaan mitään puolen tunnin kotivideota kuvattaessa. Pikemminkin se sopii YouTube-tyyppisten, lyhyiden leikkeiden tallentamiseen.