TM testi: Nokia 808 -kamerapuhelin >>

TESTIKUVAT
Esinetaulu
Valokuvat

Nokia 808 tallentaa videokuvaa täydellä teräväpiirtotarkkuudella 1920 x 1080p ja nopeudella 30, 25, 24 tai 15 ruutua sekunnissa. Digitaalinen zoom on full hd -tallennuksessa nelinkertainen, eikä se heikennä kuvanlaatua. Jälki on terävää ja liike toistuu tasaisesti.


Alkuperäisen mp4-videotiedoston voi ladata tästä (25 Mt)

Kuvanlaadun ainut pieni miinus tulee vakaimesta, joka käyttäytyy joskus hieman nykivästi ja ikään kuin tarttuu kohteisiin venytellen kuvan mittasuhteita. Ilmiö ei ole mitenkään harvinainen, ja siihen saattaa törmätä jopa järkkäreissä ja laadukkaissa kotivideokameroissa.


Alkuperäisen mp4-videotiedoston voi ladata tästä (39 Mt)

Nokia kehuu vuolaasti 808:n videoiden äänenlaatua ja mainostaa mikrofonien sietävän jopa 140 desibelin äänenpaineen. Matalien taajuuksien tallennus ulottuu todellakin alemmas kuin muissa kamerakännyköissä tai pokkareissa, mutta hyväksi ääntä ei voi silti kehua.


Alkuperäisen mp4-videotiedoston voi ladata tästä (40 Mt)

Esimerkiksi puheäänestä erottaa selvästi pakkaustekniikan virheitä, joita olemme tavanneet kutsua kilinäksi tai kurlutukseksi. Verrokkina toimineissa iPhone 4S:ssä ja Canon Ixus 510:ssa tällaisia ongelmia ei esiintynyt.

Videokameran tekniikasta

Koodekin nimelliserottelu yltää arvoon 1080p. Todellinen kuvataajuus on täydet 30 ruutua/s, eikä taajuus vaihtele merkittävästi, joten liikkuvassa kuvassa ei näy nykimistä.

Koodekin käyttämä mpeg-profiili on hyvän liiketoiston tuottava High@L4.0. Liikkeenkoodausalgoritmi on cabac, joka laadukkaasti toimiakseen vaatii paljon laskentatehoa. Mutta sitähän Nokia 808:n suorittimesta löytyy!

Kuvabittivirta voi tarvittaessa nousta jopa 27 megabittiin sekunnissa. Liiketoiston kannalta jopa tärkeämpää on kuitenkin se, että bittien osoitusalgoritmi toimii melko optimaalisesti.

Nokia 808 videokuvan laatu

Kuten oheisesta graafista nähdään, Nokia 808:n video-otosten laatu on samaa luokkaa kuin verrokkina toimineessa iPhone 4S:ssä. Vähässä valossa Nokian videojälki on kuitenkin siistimpää kuin iPhone 4S:n.