TM pikakoe: Olympus OM-D E-M5 >>

TESTIKUVAT
Esinetaulu
Valokuvat

Olympus E-M5 ei enää tallenna videoita Pen-kameroista tutussa avchd-muodossa, vaan mov-tiedostona. Paras tarkkuus on edelleen 1920 x 1080, ja videokuvan laatu on paria yksityiskohtaa lukuun ottamatta oikein hyvä.

Olympus EM-5, alkuperäisen mov-tiedoston voi ladata tästä (38 Mt).

Rajaaminen onnistuu näytöltä ja etsimestä, liike toistuu varsin tasaisesti, jälki on terävää ja jatkuva tarkennus toimii myös videota kuvattaessa. Varusteliitäntään voi kiinnittää ulkoisen mikrofonin, jonka mukana tulee jatkokaapeli ja kiinnityshakanen.

Olympus EM-5, alkuperäisen mov-tiedoston voi ladata tästä (34 Mt).

Moiré-ilmiö tuo säännöllisiin kuvioihin sateenkaarikuvioita. Kuvioiden häiritsevyys edustaa järjestelmäkameravideoiden keskitasoa.

Ainoa asia, mikä E-M5:ssä varsinaisesti harmittaa on kuvanopeus, joksi voi Olympuksen tapaan valita vain 30 ruutua sekunnissa. Tietokoneesta ja tv:stä katseltaessa se ei liene ongelma, ja blu-ray-levynkin voi polttaa ja katsoa ntsc-formaatissa. Vaikeuksia saattaa kuitenkin ilmetä silloin, kun videoon koostaa muilla kameroilla kuvattuja pal-normin otoksia, joissa ruudut vaihtuvat 25 kertaa sekunnissa.

Vakaata videota

Siinä missä Panasonic luottaa objektiivikohtaisiin kuvanvakaimiin, Olympus on päättänyt liikuttaa kennoa. Siksi vakain toimii kaikkien kameraan kiinnitettyjen objektiivien kanssa.

Olympus Pen -sarjan kameroissa vaikaimista on käytännössä hyötyä vain valokuvia otettaessa. Videota tallennettaessa vakain näet toimii samaan tapaan kuin kännyköissä, ja kuva venyy ja repeilee ikävästi vakautuksen tahdissa.

Uudessa E-M5:ssä tällaista ongelmaa ei ole, ja kameran liike tasoittuu tehokkaasti myös videota kuvattaessa.

Oheinen leike on tallennettu ilman kuvanvakainta. Alkuperäisen tiedoston voi ladata tästä (45 Mt).

Oheinen leike on tallennettu panoroinnin sallivalla kuvanvakaimen asetuksella 3. Alkuperäisen tiedoston voi ladata tästä (50 Mt).

Tavanomaisen pysty- ja vaakakorjauksen lisäksi vakain pystyy myös kallistamaan kennoa kameran liikkeen tahtiin. Valokuvaamista uusi rakenne vakauttaa muutaman valotusaskeleen verran – ainakin pitkillä polttoväleillä.