PlayStation 3 yhdistää dvd- ja teräväpiirtoelokuvat, videopelit, valokuvat, musiikin ja internetin helppokäyttöisen pelikonsolin kuoriin. Häiriötön digitaalinen kuva, liiketunnistusta hyödyntävä ohjaus, Linux sekä kahdeksan suoritinytimen vääntö saavat myös tekniikasta kiinnostuneet varpailleen.

playstation

Edellinen PlayStation havaittiin lupaavaksi pelikoneeksi, mutta sen mainittavin uutuus oli silti dvd-toisto. Nyt, lähes seitsemän vuotta myöhemmin, Sony tekee paluuta olohuoneen paraatipaikalle viimeisimmän tekniikan turvin jatkaakseen PS2:n viitoittamalla tiellä. Kilpailutilanne on tänä päivänä kuitenkin aivan toinen kuin vuonna 2000.

Paketissa tulee pelikonsolin lisäksi langaton peliohjain sekä peruskaapelisarja analogiselle kuvalle ja äänelle. Kaukosäädin ostetaan erikseen, kuten myös hdmi-kaapeli. Kokonaisuuden hinta kipuaa jo 730 euron tuntumaan. Maailman kalleimmasta pelikonsolista tulee näin entistäkin kalliimpi, mutta muutaman kympin lisäsijoitus kannattaa.

Vakiovarustukseen kuuluu lisäksi sekä dvd- että blu-ray-levyjä lukeva asema, tilava ja helposti vaihdettava kiintolevy, sovittimet langattomille tietoliikenneyhteyksille, neljä usb 2.0 -liitäntää, digitaalinen äänilähtö sekä tuttu langallinen verkkoliitäntä. Onpa mukana myös muistikorttien lukijat.

PlayStation 3 suorastaan huutaa seurakseen hd ready -yhteensopivaa litteää televisiota, jossa on hdmi-liitäntä digitaalista kuvaa ja ääntä varten. Siihen digitaalisesti viety kuva on näet terävä ja vailla virheitä. Mutta todellisen jättipotin voittaa, kun asemaan sujauttaa uuden sukupolven teräväpiirtoelokuvan.

Päivitykset paitsi parantavat elokuvatoiston laatua, myös konsolin muita ominaisuuksia. Ilman verkkoyhteyttä moinen ei tietenkään olisi mahdollista. Siksi uutuus tulee pitää kytkettynä laajakaistaan joko perinteisen lähiverkkoliitännän tai langattoman wlan-verkon avittamana. Netissä pelattavien moninpelien lisäksi verkkoa hyödynnetään muun muassa viestien lähettämiseen ja pelikavereiden tavoittamiseen. Loppuvuodesta esitellään myös ilmainen kolmiulotteinen kohtauspaikka tai pikemminkin virtuaaliyhteisö, josta ei vielä ole erityisen tarkkaa tietoa. Heti kättelyssä Sony avasi oman PlayStation Store -nettikauppansa, josta voi ostaa monenlaista digitaalista nannaa.

Verkkoselailu helpottuu harvinaisen yksinkertaisella niksillä, eli kytkemällä etulevyn usb 2.0 -liittimiin näppäimistö ja hiiri. Monet langattomat hallintalaitteet toimivat nekin nikottelematta. Tässä mielessä PlayStation 3 muistuttaa hyvällä tavalla tietokonetta.

Toinen selvästi tietokonemainen piirre tulee vastaa viimeistään silloin, kun laitteen valikkoja silmäilee tarkemmin. Sen uumenista paljastuu paitsi mahdollisuus asentaa koneeseen Linux-käyttöjärjestelmä, myös varmuuskopioida kiintolevyn sisältö talteen. Näin saadaan turvaan esimerkiksi kiintolevylle siirretyt valokuvat ja musiikki.

Harmi kyllä valtaosa PlayStation 3:n ensimmäisistä pelijulkaisuista antaa itsestään vaatimattoman ja jotenkin hosutun vaikutelman.Vaikka kyse on viime kädessä makuasioista, PlayStation 3:n pelit eivät näkemyksemme mukaan tarjoa toistaiseksi mitään sellaista, jota Xbox 360:llä tai hyvin varustetulla Windows-pc:llä ei olisi jo nähty ja koettu. Aiempaan PlayStation 2:een verrattuna pelit sentään näyttävät monta kertaa koreammilta. Ja koska se tärkein, eli sisältö kuten juoni ja uudet ideat, ei ensijulkaisujen perusteella kohahduta, jäämme odottelemaan hetkeä, jolloin ensimmäinen mullistavan upea peli ilmestyy.

(Tiivistelmä Tomi Heinvuon artikkelista TM 8/07, s. 58-68)