MILJOONA KUVAA SEKUNNISSA

Phantom v1610 on valmistajansa mukaan maailman nopein yhden megapikselin suurnopeuskamera. Sopivasti varustettuna sillä voi ottaa huimat miljoona kuvaa sekunnissa.

Nykyiset suurnopeuskamerat ovat perusrakenteeltaan samanlaisia kuin mikä tahansa digi- tai videokamera.

Nopeudet vain ovat huimasti harrastajakameroita suurempia, eikä kuvissa näy tavallisille kameroille tyypillistä nopeasti liikkuvien kohteiden näennäistä taipumista tai liuskoittumista eli rolling shutter -efektiä.

Testasimme amerikkalaisen Vision Researchin valmistaman Phantom v1610 -kameran.

Se yltää täydellä 1 280 x 800 pikselin tarkkuudella 16 600 kuvan sekuntinopeuteen. Kuvan tarkkuudesta tinkimällä kameran perusversiolla päästään 650 000 ja Fast-lisäpalikan avulla tasan miljoonaan kuvaan sekunnissa.

Laite on suunnattu ensisijaisesti tieteelliseen tutkimuskäyttöön, ja näin ollen kuva on mustavalkoinen. Erikoistilauksesta saa myös väriversion. Tällöin joudutaan kuitenkin tinkimään sekä herkkyydestä että kuvan tarkkuudesta.

Kameran mukana ei tule objektiiveja. Testissä käytimme Nikonin valovoimaista kiinteäpolttovälistä perusobjektiivia (valovoima 1:1.2 ja polttoväli 50 mm).

Ehkä merkittävin ero Phantomin ja tavallisten kameroiden välillä on valotusajan määräävän suljintoiminnon toteutuksessa. V1610:n elektroninen suljin on osa kuvailmaisinta ja pystyy lyhimmillään kahdesmiljoonasosasekunnin eli 500 ns valotusaikaan. Tämä on noin 500:s osa järjestelmäkameran lyhimmästä ajasta.

Kameraan saa enimmillään 96 gigatavua sisäistä muistia. Tallennusaika riippuu kuvausnopeudesta ja kuvan tarkkuudesta ollen lyhimmillään täydellä muistilla alle neljä sekuntia.

Tallennusaika asettuu kuitenkin perspektiiviin pienellä vertailulla. Jos asetamme Phantomin kuvausnopeudeksi noin 45 000 kuvaa/s, muistiin mahtuu suunnilleen neljä ja puoli sekuntia videota. Tässä pätkässä on reilut 200 000 yksittäistä ruutua.

Kun otos toistetaan tavallisen elokuvan 24 kuvan sekuntinopeudella saadaan tulokseksi reilun kahden tunnin mittainen kokoillan elokuva!

Käytännön kokeita varten rahtasimme Phantomin varusteineen eli lähes autokuormallisen tavaraa helsinkiläisen proge-yhtyeen treenikämpälle, jossa meitä odotti tavanomaista massiivisempi rumpusetti sekä asiansa osaava rumpali.

Kokemuksemme perusteella voi todeta, että fysikaalisten ilmiöiden tutkiminen suurnopeuskuvauksen avulla on erinomaisen hauskaa, mielenkiintoista ja opettavaista puuhaa.

Sekä kamera että tietokoneohjelma toimivat moitteettomasti koko testin ajan, ja talteen saatiin lukuisia kiinnostavia sekä kuvanlaadultaan hyviä videoita.

Ainoa puute, joka pikaisessa testissämme havaittiin, on kameran hinta: testiyksilö maksaa noin 174 000 €. Tätä kameraa ei myöskään voi ostaa kaupan hyllyltä, vaan jokainen yksilö tehdään erikseen tilauksen perusteella asiakkaan toiveiden mukaiseksi.