VARMA JA VAKAA

Olympus E-M5 on pieni ja peilitön järjestelmäkamera, jolla tekee samat asiat kuin isommalla peilikamerallakin. Rungon sisällä on lisäksi erittäin tehokas optinen kuvanvakain, joka toimii kaikkien objektiivien kanssa.

TESTIKUVAT
Esinetaulu
Valokuvat
Videot

Lähes kaikki micro four thirds -kamerat on pieniä, ja niistä suurin osa on suunniteltu helpottamaan siirtymistä pokkarista järjestelmäkameraan. Poikkeuksiakin toki on, kuten Olympus Pen E-P3, joka kiinnostaa myös ammattilaisia ja tosiharrastajia.

Pikkukameroihin saa yleensä lisävarusteena erillisen etsimen, mutta joissain kohdetta tarkastellaan pelkästään näytöltä. Panasonic on mft-järjestelmän alkumetreiltä saakka valmistanut myös ammattimaisia, sisäisellä etsimellä varustettuja GH-sarjan ja G-sarjan runkoja. Olympuksen ensimmäinen tämän luokan kamera on sen sijaan E-M5.

Uutuuden koko nimi on itse asiassa Olympus OM-D E-M5. Toisin sanoen OM-D on Pen-nimeä vastaava malliston tunnus, ja E-M5 on kameran varsinainen tyyppimerkintä.

Olympus E-M5 sisältää 16,1 megapikselin live-mos kennon. Kohdetta tarkastellaan 1,44 miljoonan kuvapisteen etsimestä tai pystysuunnassa kääntyvältä 7,6 cm:n (3,0″) ja 610 000 pisteen oled-näytöltä.

Kameraan pitää aluksi tutusta tarkkaan, jotta näppäimet ja säätimet saa mukautettua mieleisekseen. Sen jälkeen toimintoja hallitaan melko kätevästi kahdesta säätöpyörästä, näppäimistä ja pikavalikosta.

Elektroninen etsin ei ole yhtä tarkka kuin Sony NEX-7 -huippumallissa, mutta kohde ja valaistus ovat silti hyvin arvioitavissa – paitsi kirkkaassa auringonpaisteessa, jolloin okulaarin kumikehys päästää turhan paljon valoa etsimen näyttöruutuun etenkin silmälaseja käytettäessä. Silloin etsinkuvasta on vaikea saada selvää.

Peilietsinkameroissa tällainen valovuoto ei haittaa, koska kohde erottuu siitä huolimatta kirkkaana. Elektronisella etsimellä on toki myös hyvät puolensa esimerkiksi valotuksen ja valaistuksen onnistumista arvioitaessa sekä vähässä valossa kuvattaessa.

Pelkän rungon (1 100 €) lisäksi E-M5:n voi ostaa pakettina oheisessa kuvassa näkyvän 12- 50:mm:n moottori-zoomin kanssa (1 300 €). Sen valovoima f/3,5 – 6,3 ei ole hääppöinen etenkään telellä, ja lisäksi piirto pehmenee reunoilla.
Micro four thirds -järjestelmässä on kuitenkin tarjolla kattava valikoima laadukkaita optiikoita vaativallekin kuvaajalle.

Lisävarusteena ostettava akkukahva (270 €) tukevoittaa pienestä kamerasta saatavaa kuvausotetta. Kahva on kaksiosainen, joten pystykuvaus- ja lisäakkupaketin voi kiinnittää erikseen perusosan alle.